Lasagne z tuńczykiem

Deszczowa wiosna sprzyja kuchennym wariacjom. Prognoza na następne 2 tygodnie to także deszcz z deszczem. Kupuję kalosze i myślę nad rozgrzewającym menu. Dziś lasagne specjalna na deszczowe lato:)

lasagne-z-tunczykiem-3

 

Składniki:

  • ok 15 płatów makarony na lasagne
  • 2 puszki tuńczyka w oleju ( lub w sosie własnym, jeśli chcemy by danie miało mniej tłuszczu)
  • 2 puszki pomidorów bez skórki ( najlepiej pokrojonych)
  • 350 ml jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietany 12%
  • 250 g sera brie
  • 150 g sera żółtego
  • kilka gałążek świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

lasagne-z-tunczykiem-1

 

Przygotowanie:

  1. Formę do lasagne smarujemy oliwą i wykładamy pierwszą warstwą makaronu. Na makaronie układamy pomidory z puszki, tuńczyka i ser brie, warstwę solimy i pieprzymy. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Ilość warstw zależy od wielkości foremki.
  2. Ostatnią warstwą powinien być makaron lekko polany pomidorami.
  3. Tak przygotowaną lasagne zalewamy jogurtem grecki wymieszanym ze śmietaną, oczywiście taki sos solimy i pieprzymy. Jeśli lubimy do sosu można dodać także czosnku.
  4. Na wierzchu układamy starty ser żółty oraz kilka gałązek świeżego rozmarynu.
  5. Lasagne pieczemy w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 40 minut.

lasagne-z-tunczykiem-5

Comments

  1. siankoo

    Z tymi kaloszami to świetny pomysł, też muszę się zaopatrzyć 🙂 A jeśli chodzi o lasange , to mi się marzy taka na rozgrzanie 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.