Łazanki z pieczarkami

Łazanki z pieczarkami to bardzo szybki obiad, jednak najczęściej robię ich tyle by starczyło na 2 dni. Być może dlatego, że tak samo dobrze smakują następnego dnia, czasami nawet lepiej.

lazanki-z-pieczarkami-1

 

Składniki:

  • ok. 500 g pieczarek
  • ok. 200 g dobrej wiejskiej kiełbasy
  • 1 cebula średniej wielkości
  • ok 300-350 g makaronu na łazanki
  • 4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie
  •  1 lub 2 pikantne papryczki chili ( w zależności  jak pikantne potrawy lubimy)
  • kilka suszonych grzybów
  • sól, pieprz

lazanki-z-pieczarkami-3

 

 

Przygotowanie:

Makaron na łazanki gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni dusimy drobno pokrojoną cebulę, po kilku minutach dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i suszone grzyby, całość nadal dusimy z dodatkiem soli. Na koniec duszenia dodajemy pokrojoną pikantną papryczkę chili ( lub dwie) oraz pokrojone suszone pomidory. Na osobnej patelni podsmażamy wiejską kiełbasę, tak by była rumiana i dodajemy ją do pieczarek. Kiełbaskę z pieczarkami łączymy z makaronem, solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy obficie posypane pietruszką. Znam jednak osobiście pewnego przeciwnika pietruszki i jemu polecam posypać łazanki szczypiorkiem.

lazanki-z-pieczarkami-5

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.