Łazanki z pieczarkami to bardzo szybki obiad, jednak najczęściej robię ich tyle by starczyło na 2 dni. Być może dlatego, że tak samo dobrze smakują następnego dnia, czasami nawet lepiej.
Składniki:
- ok. 500 g pieczarek
- ok. 200 g dobrej wiejskiej kiełbasy
- 1 cebula średniej wielkości
- ok 300-350 g makaronu na łazanki
- 4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie
- 1 lub 2 pikantne papryczki chili ( w zależności jak pikantne potrawy lubimy)
- kilka suszonych grzybów
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron na łazanki gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni dusimy drobno pokrojoną cebulę, po kilku minutach dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i suszone grzyby, całość nadal dusimy z dodatkiem soli. Na koniec duszenia dodajemy pokrojoną pikantną papryczkę chili ( lub dwie) oraz pokrojone suszone pomidory. Na osobnej patelni podsmażamy wiejską kiełbasę, tak by była rumiana i dodajemy ją do pieczarek. Kiełbaskę z pieczarkami łączymy z makaronem, solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy obficie posypane pietruszką. Znam jednak osobiście pewnego przeciwnika pietruszki i jemu polecam posypać łazanki szczypiorkiem.