Sezon grzybowy w pełni, korzystam , korzystam korzystam póki mogę. Żałuję jedynie , że ta potrawa jest wyjątkowo niefotogeniczna, zrobiłam ją już drugi raz i po raz kolejny zdjęcia są niespecjalne. Umieszczam jednak wpis bo bardzo lubię to połączenie smaków. Łosoś zapieczony w tym śmietanowym sosie jest delikatny i aromatyczny, a sam sos świetnie komponuje się z rybą.
Składniki:
- 400 g łososia
- 400 g grzybów ( np podgrzybków)
- 300 g śmietany 18%
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- koperek
Przygotowanie:
- Łososia myjemy nacieramy solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Grzyby myjemy i przebieramy, kroimy w plasterki. Podsmażamy je na patelni z dodatkiem masła, solimy i pieprzymy. Dodajemy śmietanę i dusimy kilka minut, dodajemy posiekany koperek.
- Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy sosem grzybowym i zapiekamy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Łososia w grzybach podajemy z ryżem.
Comments
w sezonie to jeden z częstszych obiadów w moim domu 😉
Pyszne danie 🙂
Ech, jak ja bym chciala miec grzyby lesne na wyciagniecie reki… Moze niekoniecznie w lesie, bo zbierac nie lubie, ale np. na straganie. A tu nic, tylko pieczarki 🙁 Sos pysznie sie zapowiada! Myslisz, ze np. z mrozonych kurek tez bedzie dobry?
Author
Myślę że łosoś z kurkami też może być świetny:))
Łosoś jest jedną z moich ulubionych ryb, zawiera dużo białka oraz (chyba) sporo antyoksydantów. Grzybów o tej porze roku nie brakuje:) Jak najbardziej trafiony wpis jak dla mnie 😉