Łosoś zapiekany w sosie z grzybów leśnych

Sezon grzybowy w pełni, korzystam , korzystam korzystam póki mogę. Żałuję jedynie , że ta potrawa jest wyjątkowo niefotogeniczna, zrobiłam ją już drugi raz i po raz kolejny zdjęcia są niespecjalne. Umieszczam jednak wpis bo bardzo lubię to połączenie smaków. Łosoś zapieczony w tym śmietanowym sosie jest delikatny i aromatyczny, a sam sos świetnie komponuje się z rybą.losos-zapiekany-w-sosie-z-grzybow-lesnych-5

Składniki:

  • 400 g łososia
  • 400 g grzybów ( np podgrzybków)
  • 300 g śmietany 18%
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • koperek

losos-zapiekany-w-sosie-z-grzybow-lesnych-4

Przygotowanie:

  1. Łososia myjemy nacieramy solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Grzyby myjemy i przebieramy, kroimy w plasterki. Podsmażamy je na patelni z dodatkiem masła, solimy i pieprzymy. Dodajemy śmietanę i dusimy kilka minut, dodajemy posiekany koperek.
  3. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy sosem grzybowym i zapiekamy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Łososia w grzybach podajemy z ryżem.


Comments

  1. Maggie

    Ech, jak ja bym chciala miec grzyby lesne na wyciagniecie reki… Moze niekoniecznie w lesie, bo zbierac nie lubie, ale np. na straganie. A tu nic, tylko pieczarki 🙁 Sos pysznie sie zapowiada! Myslisz, ze np. z mrozonych kurek tez bedzie dobry?

    1. Post
      Author
  2. Masa

    Łosoś jest jedną z moich ulubionych ryb, zawiera dużo białka oraz (chyba) sporo antyoksydantów. Grzybów o tej porze roku nie brakuje:) Jak najbardziej trafiony wpis jak dla mnie 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.