Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste i szybkie, a to nie jedyne jej atuty. polecam wszystkim którzy lubią wschodnia nutę.
Składniki:
- 200 g makaronu Chow mein
- 500 g schabu wieprzowego
- 250 g pieczarek
- 3 szalotki
- 10 cm kawałek pora
- 2 łodygi selera naciowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki zielonej pasty curry
- 1 łyżka pokrojonego imbiru
- sos sojowy do smaku
- oliwa z oliwek
- świeża kolendra
Przygotowanie:
- Mięso rozbijamy tłuczkiem, kroimy na paski dodajemy łyżkę sosu sojowego, pokrojony imbir i rozdrobnione ząbki czosnku. Zostawiamy na 30 minut.
- Szalotkę obieramy i kroimy w krążki, w krążki kroimy także por. Wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy, po 3 minutach dodajemy mięso oraz 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry, mieszamy. Smażymy około 10- 15 minut.
- Na 5 minut przed końcem smażenia dodajemy pokrojone pieczarki, a na 3 minuty przed końcem seler naciowy. Jeśli potrzeba dodajemy sosu sojowego.
- Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu czyli wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minut, następnie odcedzamy.
- Potrawkę podajemy z makaronem, świeżą kolendra lub/i szczypiorkiem.
Comments
Idealne danie!