Makaron ryżowy z botwinką, sosem sojowym i orzechami

Coraz częściej pojawiają się w mojej kuchni potrawy wegańskie, już nawet nie wegetariańskie, a właśnie opcje typowo roślinne. Przekonuje się do nich także mój mąż typowy mięsożerca. Tą potrawkę wsunął bez słowa.Do potrawki użyłam zielonego makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą. Posmak zielonej herbaty pasował tutaj idealnie, można jednak użyć dowolnego makaronu ryżowego. Cudownym uzupełnieniem kolorystycznym zielonego makaronu była zielono-bordowa botwinka, zobaczcie sami. A najlepiej spróbujcie sami.

Składniki:

  • 200 g makaronu ryżowy ( ja użyłam ryżowego z tapioką)
  • pęczek botwinki
  • 4 łyżki mielonych orzechów lub maki orzechowej (orzechy ziemne)
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do skropienia makaronu
  • sos sojowy ( do smaku) ja użyłam sporo
  • łyżka tartego imbiru

Przygotowanie:

  1. Makaron zalewamy wrzątek i odstawiamy na 6 minut, następnie odcedzamy i skrapiamy oliwą.
  2. Oliwę rozgrzewamy na patelni dodajemy imbir. Na rozgrzana oliwę wrzucamy pokrojone małe buraczki i łodygi botwinki, liście dorzucamy dopiero po kilku minutach, gdy łodygi zaczną mięknąć. Zostawiam także trochę surowych liści i dodaje je na sam koniec do gotowej potrawki.
  3. Do buraków dodajemy sos sojowy, mielone orzechy ziemne i wszystko dusimy kilka minut.
  4. Na suchej patelni prażymy słonecznik do zarumienienia.
  5.  Gdy botwinka zmięknie wrzucamy na patelnię makaron, wszystko chwilę podsmażamy. Na sam koniec dodajemy trochę surowych pokrojonych liści buraka i prażony słonecznik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.