Jeśli tylko mamy przygotowane wcześniej puree z dyni ten makaron możemy ugotować dosłownie w 5 minut. Jest nietuzinkowy, pyszny i zdrowy. To także taki makaron który możemy mieć zawsze w pogotowiu, gdy mamy w zamrażarce puree z dyni i krewetki. Lubię mieć w zanadrzu takie pyszności.
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego
- 250 g krewetek
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni
- 6 łyżek tartego parmezanu
- 2 garście pietruszki
- zioła prowansalskie, przyprawa kuchni włoskiej Kamis
- czosnek, sól, olej
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu czyli około 5 minut.
- Do dania wykorzystujemy puree z pieczonej dyni które warto przygotować wcześniej i przechowywać poporcjowane w zamrażarce. Jeśli jednak nie mamy przygotowanego puree, usuwamy z dyni nasiona, nie obieramy, kroimy i układamy na blasze. Pieczemy ją około 40 minut w 170 stopniach C.
- Krewetki rozmrażamy jeśli potrzeba.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę , wrzucamy na nią czosnek i krewetki, wszystko solimy i doprawiamy przyprawą do kuchni włoskiej Kamis.
- Puree z dyni wrzucamy na patelnię dodajemy 4 łyżki parmezanu dodajemy sól, zioła prowansalskie podgrzewamy i łączymy z makaronem.
- Makaron posypujemy pietruszką i parmezanem.