Makaron ryżowy z dynią i krewetkami

Jeśli tylko mamy przygotowane wcześniej puree z dyni ten makaron możemy ugotować dosłownie w 5 minut. Jest nietuzinkowy, pyszny i zdrowy. To także taki makaron który możemy mieć zawsze w pogotowiu, gdy mamy w zamrażarce puree z dyni i krewetki. Lubię mieć w zanadrzu takie pyszności.

Składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 250 g krewetek
  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • 2 garście pietruszki
  • zioła prowansalskie, przyprawa kuchni włoskiej Kamis
  • czosnek, sól, olej

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu czyli około 5 minut.
  2. Do dania wykorzystujemy puree z pieczonej dyni które warto przygotować wcześniej i przechowywać poporcjowane w zamrażarce. Jeśli jednak nie mamy przygotowanego puree, usuwamy z dyni nasiona, nie obieramy, kroimy i układamy na blasze. Pieczemy ją około 40 minut w 170 stopniach C.
  3. Krewetki rozmrażamy jeśli potrzeba.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę , wrzucamy na nią czosnek i krewetki, wszystko solimy i doprawiamy przyprawą do kuchni włoskiej Kamis.
  5. Puree z dyni wrzucamy na patelnię dodajemy 4 łyżki parmezanu dodajemy sól, zioła prowansalskie podgrzewamy i łączymy z makaronem.
  6. Makaron posypujemy pietruszką i parmezanem.
Makaron ryżowy z dynią i krewetkami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.