Wiem, że już prawie święta, wszyscy myślą o pierniczkach i barszczu. Pomiędzy kupowaniem lampek i szukaniem przepisów świątecznych posilam się makaronem ryżowym z mleczkiem kokosowym w końcu zimno trzeba skądś czerpać energię:)
Składniki:
- 2 opakowania makaronu ryżowego
- 500 g piersi kurczaka
- 20o ml mleczka kokosowego
- 1 papryka
- 1 duża cukinia
- 10 pieczarek
- 1 por
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki czerwonej pasty curry ( + opcjonalnie 1 łyżka pasty do zupki Tom Yum)
- 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
- 2 łyżki sosu rybnego
- sos sojowy do smaku
- bazylia
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Kroimy kurczaka w paski łączymy z pasta curry . Wszystkie warzywa myjemy i kroimy. Pieczarki, seler i por w plasterki. Paprykę w słupki, cukinie w kostkę lub ćwiartki.
- Oliwę rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na niej por , po chwili dodajemy seler naciowy i smażymy kilka minut, przekładamy do większego garnka.
- Paprykę i cukinię, podsmażamy tak by były al dente, pieczarki nieco dłużej , także przekładamy je do garna.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej kurczaka w paście curry. kurczaka przekładamy do warzyw.
- Do warzyw z kurczakiem dodajemy mleczko kokosowe, dodajemy przyprawy : czosnek, trawę cytrynową, sos sojowy, sos rybny, wszystko dusimy 5-10 minut.
- Potrawkę. podajemy z makaronem ryżowym , bazylia i liśćmi selera.
Comments
Apetycznie wygląda i ładnie podane.
Fajny blog, pozdrawiam.