Mam kilka mocnych postanowień ostatnimi czasy, jednym z nich, pewnie najłatwiejszym do zrealizowania, obok biegania i innych bardziej wymagających jest więcej eksperymentów w kuchni, więcej ciekawych składników, więcej fantazji. Od dawna znam dobroczynne właściwości wodorostów, jednak nie było ich zbyt wiele w mojej kuchni i to właśnie zamierzam zmienić , dziś wodorosty Kombu w smacznym zestawieniu.
Składniki:
- ok 200 g łososia
- ok 150 g makaronu Vermicelli
- ok 30 g wodorostów Kombu
- 2 male pikantne papryczki
- 2 łyżki pasty miso
- 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- sok z 1/2 cytryny
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Wodorosty Kombu zalewamy 2 szklankami zimnej wody i moczymy 20 minut . Gotujemy je około godziny. Wodorosty Kombu potrzebują jednak czasami 2 godzin by zmięknąć. po ugotowaniu kroimy glony w paski.
- Makaron Vermicelli moczymy 10 minut w zimnej wodzie, po tym czasie zalewamy go wrzątkiem na 5 sekund i odcedzamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojone pikantne papryczki, podsmażamy 2 minutki. Dodajemy pastę miso, sos sojowy i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu aż wszystkie składniki połącza się. Następnie dodajemy łososia i smażymy około 5 minut.
- Makaron podajemy z łososiem w sosie, pokrojonymi w paski glonami i szczypiorkiem.
Comments
pycha 😀