Makaron Vermicelli z pastą miso, łososiem i wodorostami kombu

Mam kilka mocnych postanowień ostatnimi czasy, jednym z nich, pewnie najłatwiejszym do zrealizowania, obok biegania i innych bardziej wymagających jest więcej eksperymentów w kuchni, więcej ciekawych składników, więcej fantazji. Od dawna znam dobroczynne właściwości wodorostów, jednak nie było ich zbyt wiele w mojej kuchni i to właśnie zamierzam zmienić , dziś wodorosty Kombu w smacznym zestawieniu.

makaron-vermicelli-z-pasta-miso,-lososiem-i-wodorostami-kombu-8

Składniki:

  • ok 200 g łososia
  • ok  150 g makaronu Vermicelli
  • ok 30 g wodorostów Kombu
  • 2 male pikantne papryczki
  • 2 łyżki pasty miso
  • 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek

makaron-vermicelli-z-pasta-miso,-lososiem-i-wodorostami-kombu-3

Przygotowanie:

  1. Wodorosty Kombu zalewamy 2 szklankami zimnej wody i  moczymy 20 minut . Gotujemy je około godziny. Wodorosty Kombu potrzebują jednak czasami 2 godzin by zmięknąć. po ugotowaniu kroimy glony w paski.
  2. Makaron Vermicelli moczymy 10 minut w zimnej wodzie, po tym czasie zalewamy go wrzątkiem na 5 sekund i odcedzamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojone pikantne papryczki, podsmażamy 2 minutki. Dodajemy pastę miso, sos sojowy i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu aż wszystkie składniki połącza się. Następnie dodajemy łososia i smażymy około 5 minut.
  4. Makaron podajemy z łososiem w sosie, pokrojonymi w paski glonami i szczypiorkiem.

makaron-vermicelli-z-pasta-miso,-lososiem-i-wodorostami-kombu-1

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.