Zdjęcia nigdy nie oddadzą smaku potrawy, istnieje tyle niefotogenicznych potraw, a ich smak umyka mimo szczerych i ogromnych chęci fotografa i kucharza, by potrawa wyglądała jak najlepiej. To jedna z takich potraw, bardzo trudna do sfotografowania, jednak tak pyszna, że mama nadzieję, że nie tylko oczami człowiek je , a także wyobraźnią. Mnie jedna samej było trudno sobie wyobrazić , zanim zjadłam, że będzie tak pysznie, przy tak prostych składnikach.
Składniki na obiad dla 2 osób:
- 250 świeżego łososia
- 250 makaronu ( pomarańczowy z dodatkiem papryczek chilli)
- 250 ml śmietany 18 %
- 4 garście świeżej rukoli
- 2 garście szpinaku baby
- 1 mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie:
- Makron gotujemy z dodatkiem oliwy i soli wg przepisu na opakowaniu. Ja użyłam makaronu d dodatkiem pikantnej papryczki chilli.
- Łososia kroimy w słupki, solimy. Nagrzewamy oliwę na patelni , wkrajamy na nią 2 ząbki czosnku, następnie dodajemy łososia, i cukinię. Łososia z cukinią smażymy bardzo szybko, ok 3 minutek, następnie wlewamy na patelnię śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Cukinia ma pozostać jędrna, a łosoś nie może się rozgotować. Jeśli potrzeba dosalamy łososia ze śmietaną.
- Na talerzu układamy makaron na nim po garści szpinaku i po 2 garście rukoli na talerz. Całość polewamy sosem z łososia, śmietany i cukinii.
Comments
zaskakujące niebo w gębie 😀
Mmm.. niebo w gębie, aż sobie chyba zrobię dzisiaj wieczorem na kolację:)