Makaron z łososiem, cukinią i rukolą

Zdjęcia nigdy nie oddadzą smaku potrawy, istnieje tyle niefotogenicznych potraw, a ich smak umyka mimo szczerych i ogromnych chęci fotografa i kucharza, by potrawa wyglądała jak najlepiej. To jedna z takich potraw, bardzo trudna do sfotografowania, jednak tak pyszna, że mama nadzieję, że nie tylko oczami człowiek je , a także wyobraźnią. Mnie jedna samej było trudno sobie wyobrazić , zanim zjadłam, że będzie tak pysznie, przy tak prostych składnikach.

makaron-z-lososiem,-cukinia-i-rukola-3

Składniki na obiad dla 2 osób:

  • 250 świeżego łososia
  • 250 makaronu ( pomarańczowy z dodatkiem papryczek  chilli)
  • 250 ml śmietany 18 %
  • 4 garście świeżej rukoli
  • 2 garście szpinaku baby
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oliwa

makaron-z-lososiem,-cukinia-i-rukola-2

 

Przygotowanie:

  1. Makron gotujemy z dodatkiem oliwy i soli wg przepisu na opakowaniu. Ja użyłam makaronu d dodatkiem pikantnej papryczki chilli.
  2. Łososia kroimy w słupki, solimy. Nagrzewamy oliwę na patelni , wkrajamy na nią 2 ząbki czosnku, następnie dodajemy łososia, i cukinię. Łososia z cukinią smażymy bardzo szybko, ok 3 minutek, następnie wlewamy na patelnię śmietanę.  Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Cukinia ma pozostać jędrna, a łosoś nie może się rozgotować.  Jeśli potrzeba dosalamy łososia ze śmietaną.
  3. Na talerzu układamy makaron na nim po garści szpinaku i po 2 garście rukoli na talerz. Całość polewamy sosem z łososia, śmietany i cukinii.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.