Skladniki:
- 300 g mrożonych lub świeżych malin
- 400 ml greckiego jogurtu
- 2 łyżeczki fruktozy lub cukru
Świeże maliny z ogródka mojej babci to smak przynoszący tyle wspomnień, ogródek babci już nie ten sam , ale smaku malin i deserów z nich przyrządzanych nie zapomnę. Dzisiaj na śniadanie zjadłam deser, czasem każdemu się należy:)
Jeśli mamy świeże maliny kilka z nich wkładamy do zamrażarnia, posłużą jako dekoracją z ślicznym szronem na wierzchu. Resztę miksujemy w blenderze dość dokładnie, jeśli używaliśmy malin mrożonych należy je wcześniej trochę rozmrozić. W trakcie miksowania dosypujemy do malin fruktozę, do której używania zachęcam, w zamian za cukier. Fruktoza jest zdrowsza i mniej kaloryczna, używamy jej mniej niż cukru.
Jogurt grecki wkładamy na około 15 minut do zamrażarki, podobnie nasz mus. To sprawi ze deser będzie orzeźwiający. Po tym czasie wyciągamy i układamy warstwowo w naczyniu. Mus możemy posypać tartą gorzką czekoladą, dekorujemy go także zmrożonymi malinami. To świetny dietetyczny deser,ale także pyszne śniadanie, polecam go na przyjęcia i dla dzieci.
Comments
jest słodko, lubię maliny i jogurt i jak pesteczki tak chrupią.
bardzo pysznie to wygląda:)
Author
Uwielbiam tak rozpieszczać siebie i innych…
Pychotka, na myśl przywodzi parne, letnie popołudnia… 🙂
wyglada przepysznie… wspomnienie lata..