Malinowy mus

Skladniki:

  • 300 g mrożonych lub świeżych malin
  • 400 ml greckiego jogurtu
  • 2 łyżeczki fruktozy lub cukru

Świeże maliny z ogródka mojej babci to smak przynoszący tyle wspomnień, ogródek babci już nie ten sam , ale smaku malin i deserów z nich przyrządzanych nie zapomnę. Dzisiaj na śniadanie zjadłam deser, czasem każdemu się należy:)

Jeśli mamy świeże maliny kilka z nich wkładamy do zamrażarnia, posłużą jako dekoracją z ślicznym szronem na wierzchu.  Resztę miksujemy w blenderze dość dokładnie, jeśli używaliśmy malin mrożonych należy je wcześniej trochę rozmrozić. W trakcie miksowania dosypujemy do malin fruktozę, do której używania zachęcam, w zamian za cukier. Fruktoza jest zdrowsza i mniej kaloryczna, używamy jej mniej niż cukru.

Jogurt grecki wkładamy na około 15 minut do zamrażarki, podobnie nasz mus. To sprawi ze deser będzie orzeźwiający. Po tym czasie wyciągamy i układamy warstwowo  w naczyniu. Mus możemy posypać tartą gorzką czekoladą, dekorujemy go także zmrożonymi malinami. To  świetny dietetyczny deser,ale także pyszne śniadanie, polecam go na przyjęcia i dla dzieci.

Comments

  1. Post
    Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.