Dziś propozycja bardzo prostej przystawki na majówkowy wieczór. Lekko aromatycznie i majówkowo, polecam bo w tym roku raczej nici z grillowania:)
Składniki:
- 1 gotowe ciasto francuskie
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 kula mozzarelli
- świeża bazylia
- sól
Przygotowanie:
- Przygotowujemy około 15 foremek do muffinek. Z ciasta francuskiego wykrawamy koła za pomocą dużej szklanki i umieszczamy je w foremkach. Widelcem dziurawimy spody i wkładamy na około 3 minutki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Pomidorki przekrajamy na połówki, mozzarellę kroimy w drobną kostkę.
- Po 3 minutkach wyciągamy ciasto francuskie z piekarnika i umieszczamy w nim farsz. W każdej babeczce po około 2 listki bazylii kilka kostek mozzarelli i połówkę pomidorka.
- Babeczki umieszczamy ponownie w piekarniku, temperaturze zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy około 15 minut. Ja ostatnie 3 minutki piekłam je tylko od dołu. Babeczki delikatnie solimy i podajemy ze świeżą bazylią.
Comments
Jakie one cudne! Chętnie bym zjadła, nie jedną 🙂
łojoj… jakie maluszki!