Mini babeczki z ciasta francuskiego z caprese

Dziś propozycja bardzo prostej przystawki na majówkowy wieczór. Lekko aromatycznie i majówkowo, polecam bo w tym roku raczej nici z grillowania:)

ciasto-francuskie-z-caprese-3

 

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 kula mozzarelli
  • świeża bazylia
  • sól

ciasteczka-kokosowe-8

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy około 15 foremek do muffinek. Z ciasta francuskiego wykrawamy koła za pomocą dużej szklanki i umieszczamy je w foremkach. Widelcem dziurawimy spody i wkładamy na około 3 minutki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  2. Pomidorki przekrajamy na połówki, mozzarellę kroimy w drobną kostkę.
  3. Po 3 minutkach wyciągamy ciasto francuskie z piekarnika i umieszczamy w nim farsz. W każdej babeczce po około 2 listki bazylii kilka kostek mozzarelli i połówkę pomidorka.
  4. Babeczki umieszczamy ponownie w piekarniku, temperaturze zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy około 15 minut. Ja ostatnie 3 minutki piekłam je tylko od dołu. Babeczki  delikatnie solimy i podajemy ze świeżą bazylią.

ciasto-francuskie-z-caprese-7ciasto-francuskie-z-caprese-2

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.