Szybki obiad, pożywne śniadanko, a nawet fajna przekąska do wieczornego filmu. Fritatta czyli coś na kształt zapiekanego omletu z dodatkami to przysmak dla mnie. Uwielbiam jajka, a to kolejne ich wcielenie, które mnie zachwyca, szczególnie z pizzowymi dodatkami.
Składniki dla dwóch osób lub jednego żarłoka 🙂 :
- 4 duże jajka
- 60 ml mleka
- 6 dużych pieczarek
- łyżka pokrojonej cebuli
- 2 garście kukurydzy
- 4 plasterki szynki
- 2 garście startego żółtego sera
- pikantne papryczki chilli, lub pepperoni
- 2 garście szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnie i podsmażamy, dodajemy pieczarki i dusimy przez kilka minut. Pieczarki solimy.
- Jajka roztrzepujemy widelcem, dolewamy mleka, solimy i dokładnie mieszamy masę jajeczną.
- Ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy w kostkę a papryczkę w plastry.
- Masę jajeczną rozlewamy do kilku małych żaroodpornych naczynek, do każdego naczynia dodajemy pieczarki, szynkę, ser, pikantne papryczki i kukurydzę.
- Naczynka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 12-15 minut. Fritatta powinna się zarumienić.
- Mini fritatty podajemy ze szczypiorkiem, można podać do nich także ketchup lub sos pomidorowy.
Comments
Ale fajny pomysł. A te naczynka są przeurocze!!!
Author
W naczynkach także jestem zakochana, dostałam od teściowej:)
wyglądają baaardzo apetycznie..
Bardzo pysznie wygląda! I te naczynka też śliczne – coś takiego by mi się przydało 🙂
sięgam po te pyszności!