Mini fritatta alla pizza

Szybki obiad, pożywne śniadanko, a nawet fajna przekąska do wieczornego filmu. Fritatta czyli coś na kształt zapiekanego omletu z dodatkami to przysmak dla mnie. Uwielbiam jajka, a to kolejne ich wcielenie, które mnie zachwyca, szczególnie z pizzowymi dodatkami.

mini-fritatta-alla-pizza-10

 

Składniki dla dwóch osób lub jednego żarłoka 🙂 :

  • 4 duże jajka
  • 60 ml mleka
  • 6 dużych pieczarek
  • łyżka pokrojonej cebuli
  • 2 garście kukurydzy
  • 4 plasterki szynki
  • 2 garście startego żółtego sera
  • pikantne papryczki chilli, lub pepperoni
  • 2 garście szczypiorku
  • sól, pieprz

mini-fritatta-alla-pizza

 

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnie i podsmażamy, dodajemy pieczarki i dusimy przez kilka minut. Pieczarki solimy.
  2. Jajka roztrzepujemy widelcem, dolewamy mleka, solimy i dokładnie mieszamy masę jajeczną.
  3. Ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy w kostkę a papryczkę w plastry.
  4. Masę jajeczną rozlewamy do kilku małych żaroodpornych naczynek, do każdego naczynia dodajemy pieczarki, szynkę, ser, pikantne papryczki i kukurydzę.
  5. Naczynka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 12-15 minut. Fritatta powinna się zarumienić.
  6. Mini fritatty podajemy ze szczypiorkiem, można podać do nich także ketchup lub sos pomidorowy.

mini-fritatta-alla-pizza-8

mini-fritatta-alla-pizza-9

Comments

  1. Post
    Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.