Muffinki cytynowe

Uwielbiam muffinki i inne babeczki. Są takie zgrabne i poręczne i jakieś takie dużo fajniejsze niż tradycyjne ciasto, mam do nich niekłamaną słabość. I jeśli mam sobie sprawić przyjemność to piekę własnie te małe cuda. Spróbujcie poprawiają listopadowy nastrój.

Składniki:

  • 120 g margaryny do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego ( lub 1/2 laski wanilii)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. 120 g margaryny przekładamy do małego garnuszka i roztapiamy, pozostawiamy do przestygnięcia.
  2. Wszystkie sypkie składniki czyli: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia a także skórkę otartą z cytryny przesypujemy do miski i mieszamy.
  3. W osobnej misce łączymy za pomocą miksera płynne składniki: płynną, letnią margarynę, mleko, jajka i sok cytryny.
  4. Do suchych składników powoli wlewamy płynne cały czas miksując.
  5. Papilotki wkładamy do foremek, ciasto wlewamy do papilotek na wysokość 2/3 foremek.
  6. Pieczemy je ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po 25 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasteczka są już gotowe.

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.