Kaki inaczej persymona, szaron, hurma, hebanowiec to wyjątkowy owoc, który przywędrował do nas z Chin. W wielu źródłach można znaleźć opisy tego owocu, jego wygląd porównywany jest do pomidora a smak do śliwki. Ja jednak uważam , że daleko mu do smaku śliwki, ale ciężko mi z drugiej strony opisać jego smak. Na pewno warto spróbować samemu, by poznać i ocenić jego walory smakowe oraz podobno cudowne właściwości lecznicze 🙂
Składniki:
- 100 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1/2 laski wanilii
- 3 jajka
- 190 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 ml mleka
- 1 dojrzały owoc kaki
Przygotowanie:
- Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Ucieramy je w makutrze lub mikserem razem z cukrem pudrem , na puszysta masę.
- Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wydrapujemy nasionka, dodajemy je do utartego masła.
- Gdy masa maślana nabierze puszystości , dodajemy do niej stopniowo po jednym jajku nadal miksując lub ucierając. Następnie dodajemy do ciasta mleko.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją do ciasta, szybko mieszamy.
- Owoc kaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę dodajemy do ciasta.
- Ciasto przekładamy do sylikonowych foremek na muffinki, lub papilotek i innych foremek do pieczenia muffinek. pieczemy je w temperaturze 170 stopni przez 25 do 30 minut, w zależności od naszego piekarnika. Każda z nas zna dokładnie swój:)