Muffinki upiekłam na fruktozie, by mógł się nimi cieszyć także mój mąż, można jednak upiec je na tradycyjnym cukrze. Są bardzo łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu, jeśli jednak przygotowujemy je na przyjecie możemy pomyśleć o owocowym lub śmietankowym kremie. Ja preferuje jednak wersje z samymi owocami:)
Składniki:
- 150 g maki
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 110 g fruktozy
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 kiwi
- 1 mango
- łyżka kaszy manny
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
- Masło ucieramy z fruktozą na gładka masę, dodajemy skórkę z cytryny i jajka,nadal miksujemy.
- Do ciasta dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładka masę.
- Owoce myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, oprószamy mąką
- Foremki do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy kaszką manną. Ciasto przekładamy do wysmarowanych foremek, na wierzchu układamy owoce.
- Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Comments
niomniomniomniom… pycga 😀 uwielbiam takie puszyste muffinki 🙂