Muffinki z kiwi i mango

Muffinki upiekłam na fruktozie, by mógł się nimi cieszyć także mój mąż, można jednak upiec je na tradycyjnym cukrze. Są bardzo łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu, jeśli jednak przygotowujemy je na przyjecie możemy pomyśleć o owocowym lub śmietankowym kremie. Ja preferuje jednak wersje z samymi owocami:)

muffinki-z-kiwi-i-mango-7

Składniki:

  • 150 g maki
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 110 g fruktozy
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 kiwi
  • 1 mango
  • łyżka kaszy manny

 muffinki-z-kiwi-i-mango-9muffinki-z-kiwi-i-mango-5

Przygotowanie:

  1.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
  2. Masło ucieramy z fruktozą na gładka masę, dodajemy skórkę z cytryny i jajka,nadal miksujemy.
  3. Do ciasta dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładka masę.
  4. Owoce myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, oprószamy mąką
  5. Foremki do pieczenia  smarujemy masłem i wysypujemy kaszką manną. Ciasto przekładamy do wysmarowanych foremek, na wierzchu układamy owoce.
  6. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

muffinki-z-kiwi-i-mango-4

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.