Muffinki z musu jabłkowego z polewą malinową

Jesień w pełni, wykorzystuję jeszcze jej dary, i teraz gdy słońca już w zasadzie nie ma smakują najbardziej, bo przypominają nam ciepło i końcówkę lata. Możemy się nimi otulić i tak przeczekać. Jeśli nie robiliśmy przetworów i nie mamy musu w słoiku, możemy go szybko przygotować, podsmażając na patelni około 5 jabłek a następnie rozdrabniając w blenderze. Maliny natomiast staram się mrozić w małych porcjach na takie właśnie okazje jak te muffinki.

Składniki na około 15 muffinek :

  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 2/3 szkl. cukru brązowego
  • 1 szkl. musu jabłkowego
  • 2 jaja
  • 1 szkl. mąki owsianej
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

polewa:

  • 125 g malin
  • 1 szklanka cukru pudru
Muffinki z musu jabłkowego z polewą malinową

Przygotowanie:

  1. Roztopione masło łączymy z brązowym cukrem za pomogą miksera, miksujemy kilka minut.
  2. Następnie dodajemy do miski mus jabłkowy i jaja, także mieszamy do momentu az wszystkie składniki połączą się w gładką masę.
  3. Obie mąki, proszek i sól łączymy w osobnej misce, po czym dodajemy do mokrych składników, wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C.
  5. Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
  6. Ciasto nakładamy do papilotek, tak by wypełnić je mniej więcej w 3/4.
  7. Muffinki pieczemy w temperaturze 170 stopni (góra- dół) około 25-30 minut. Po około 25 minutach sprawdzam patyczkiem czy są gotowe. Gdy się upieką , wyłączamy piekarnik i studzimy je przy uchylonych drzwiczkach.
  8. Aby przygotować polewę do blendera wrzucamy umyte maliny i szklankę cukru pudru, rozdrabniamy i łączymy za pomocą tego urządzenia. Odstawiamy na 30 minut do lodówki i ozdabiamy muffinki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.