Mufinki z truskawkami

Kolejna inspiracja słońcem, piękną pogodą i wszechobecną wiosną. W mojej głowie skumulowało się milion pomysłów i cała masa pozytywnej energii, trudno mi nadążyć z wszystkimi realizacjami. Całe szczęście dzień stał się taki długi. Powoli zaczyna się sezon frisbee, staram się zrobić coś więcej niż do tej pory, ciało jednak stawia opory. Wyciągnęłam także szydełko i w trakcie oglądania filmów troszkę sobie szydełkuję. W międzyczasie obrabiam zdjęcia myślę o wpisach, trochę gotuję, uskuteczniam wysiewy na balkonie, że też nie umiem się zdecydować na jedno hobby.

mufinki-z-truskawkami-7

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g margaryny
  • 2/3 szklanki fruktozy
  • ok 200 g truskawek
  • 125 g jogurtu naturalnego greckiego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 jajko
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 12 papilotek do mufinek

mufinki-z-truskawkami-4

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek , kroimy w bardzo drobną kostkę. 2 z truskawek  rozgniatamy widelcem.
  2. Margarynę topimy w rondelku, gdy tylko się roztopi ściągamy z kuchenki i odstawimy by trochę przestygła.
  3. Gdy margaryna przestygnie, dodajemy do niej fruktozę, roztrzepane widelcem jajko, jogurt grecki, rozdrobnione widelcem 2 truskawki, oraz starta z cytryny skórkę. Wszystkie składniki mieszamy tak długo aż się połączą.
  4. Mąkę przesiewamy do większej miski dodajemy do niej proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy. Następnie do maki dodajemy drobniutko pokrojone truskawki i mieszamy.
  5. Na sam koniec do mąki z proszkiem do pieczenia, solą i truskawkami dodajemy wcześniej wymieszaną margarynę z fruktozą, jogurtem truskawkami,jajkiem i skórka cytryny. Wszystko mieszamy do powstania gładkiej masy
  6. Ciasto przekładamy do 12 foremek na mufinki. pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni.

mufinki-z-truskawkami-6

Comments

    1. Post
      Author
      Pola

      Oczywiście, jeśli chcemy by mufinki były tak samo słodkie jak te z fruktozą, należy dać o 1/4 cukru więcej:) Pozdrawiam, Pola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.