Kolejna inspiracja słońcem, piękną pogodą i wszechobecną wiosną. W mojej głowie skumulowało się milion pomysłów i cała masa pozytywnej energii, trudno mi nadążyć z wszystkimi realizacjami. Całe szczęście dzień stał się taki długi. Powoli zaczyna się sezon frisbee, staram się zrobić coś więcej niż do tej pory, ciało jednak stawia opory. Wyciągnęłam także szydełko i w trakcie oglądania filmów troszkę sobie szydełkuję. W międzyczasie obrabiam zdjęcia myślę o wpisach, trochę gotuję, uskuteczniam wysiewy na balkonie, że też nie umiem się zdecydować na jedno hobby.
Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g margaryny
- 2/3 szklanki fruktozy
- ok 200 g truskawek
- 125 g jogurtu naturalnego greckiego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 jajko
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 12 papilotek do mufinek
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy i obieramy z szypułek , kroimy w bardzo drobną kostkę. 2 z truskawek rozgniatamy widelcem.
- Margarynę topimy w rondelku, gdy tylko się roztopi ściągamy z kuchenki i odstawimy by trochę przestygła.
- Gdy margaryna przestygnie, dodajemy do niej fruktozę, roztrzepane widelcem jajko, jogurt grecki, rozdrobnione widelcem 2 truskawki, oraz starta z cytryny skórkę. Wszystkie składniki mieszamy tak długo aż się połączą.
- Mąkę przesiewamy do większej miski dodajemy do niej proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy. Następnie do maki dodajemy drobniutko pokrojone truskawki i mieszamy.
- Na sam koniec do mąki z proszkiem do pieczenia, solą i truskawkami dodajemy wcześniej wymieszaną margarynę z fruktozą, jogurtem truskawkami,jajkiem i skórka cytryny. Wszystko mieszamy do powstania gładkiej masy
- Ciasto przekładamy do 12 foremek na mufinki. pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Comments
mniam mniam, wspaniale że zrobiłaś na fruktozie :*
Czy fruktozę można zastąpić cukrem?
Author
Oczywiście, jeśli chcemy by mufinki były tak samo słodkie jak te z fruktozą, należy dać o 1/4 cukru więcej:) Pozdrawiam, Pola