Murzynek z bakaliami

Muszynek wypełniony bakaliami to idealne ciasto gdy za oknem zimno i śnieg no i święta coraz bliżej. Mimo mnogości składników ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, myślę, że wyjdzie każdemu. Proponuję użyć takie bakalie, które lubimy najbardziej, mogą to być morele lub rodzynki wszystko zależy od naszych upodobań. warto także użyć dobrej jakości kakao i czekolady.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)
  • 2 jaja
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 tabliczka dobrej gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1/4 szklanki żurawiny
  • 1/4 szklanki fig
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii ( ewentualnie cukier puder z prawdziwą wanilią – ok 2 łyżeczki)
  • 1łyżka kaszy manny

Przygotowanie:

  1. Wszystkie bakalie oraz czekoladę drobno kroimy.
  2. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Gdy składniki połączą się dodajemy do masy po jednym jajku oraz nasionka z wanilii.
  3. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Sypkie składniki dodajemy do mokrych i mieszamy, następnie wrzucamy pokrojone bakalie orzechy oraz czekoladę. Na koniec dodajemy do ciasta mleko.
  5. Keksówkę smarujemy margaryną i wysypujemy kaszką manną. Do formy wlewamy ciasto i wyrównujemy.
  6. Pieczemy je ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone, patyczek po wyciągnięciu z ciasta powinien być suchy.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.