Muszynek wypełniony bakaliami to idealne ciasto gdy za oknem zimno i śnieg no i święta coraz bliżej. Mimo mnogości składników ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, myślę, że wyjdzie każdemu. Proponuję użyć takie bakalie, które lubimy najbardziej, mogą to być morele lub rodzynki wszystko zależy od naszych upodobań. warto także użyć dobrej jakości kakao i czekolady.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 1/2 kostki margaryny (125 g)
- 2 jaja
- 2/3 szklanki mleka
- 1 tabliczka dobrej gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki daktyli
- 1/4 szklanki żurawiny
- 1/4 szklanki fig
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 6 suszonych śliwek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii ( ewentualnie cukier puder z prawdziwą wanilią – ok 2 łyżeczki)
- 1łyżka kaszy manny
Przygotowanie:
- Wszystkie bakalie oraz czekoladę drobno kroimy.
- Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Gdy składniki połączą się dodajemy do masy po jednym jajku oraz nasionka z wanilii.
- Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Sypkie składniki dodajemy do mokrych i mieszamy, następnie wrzucamy pokrojone bakalie orzechy oraz czekoladę. Na koniec dodajemy do ciasta mleko.
- Keksówkę smarujemy margaryną i wysypujemy kaszką manną. Do formy wlewamy ciasto i wyrównujemy.
- Pieczemy je ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone, patyczek po wyciągnięciu z ciasta powinien być suchy.