Muszle nadziewane tuńczykiem i pieczarkami

Bardzo podoba mi się makaron w kształcie muszli, zawsze robi na mnie wrażenie, mimo tego , że jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Być może dlatego, że jestem estetką, a faszerowane muszelki  jak na zwykły makaron są po prostu śliczne:)

muszle-nadziewane-tunczykiem-i-pieczarkami-1

Składniki:

  • 250 g makaronu w kształcie muszli
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 200 g pieczarek
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • garść czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie,
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

muszle-nadziewane-tunczykiem-i-pieczarkami-6

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
  2. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie kilka minut. Doprawiamy je solą i pieprzem.
  3. gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich pokrojona w kostkę mozzarelle i pokrojone w plasterki oliwki.
  4. Pomidory z puszki, doprawiamy solą , pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  5. Do każdej wcześniej ugotowanej muszli wkładamy troszkę tuńczyka, pieczarek, mozzarelli  i oliwek. Muszle układamy w naczyniu żaroodpornym
  6. Muszle zalewamy pomidorami i zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. Podajemy ze świeżą bazylią.

muszle-nadziewane-tunczykiem-i-pieczarkami-4


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.