Bardzo podoba mi się makaron w kształcie muszli, zawsze robi na mnie wrażenie, mimo tego , że jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Być może dlatego, że jestem estetką, a faszerowane muszelki jak na zwykły makaron są po prostu śliczne:)
Składniki:
- 250 g makaronu w kształcie muszli
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach
- 200 g pieczarek
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 puszka krojonych pomidorów
- garść czarnych oliwek
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie,
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
- Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie kilka minut. Doprawiamy je solą i pieprzem.
- gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich pokrojona w kostkę mozzarelle i pokrojone w plasterki oliwki.
- Pomidory z puszki, doprawiamy solą , pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Do każdej wcześniej ugotowanej muszli wkładamy troszkę tuńczyka, pieczarek, mozzarelli i oliwek. Muszle układamy w naczyniu żaroodpornym
- Muszle zalewamy pomidorami i zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. Podajemy ze świeżą bazylią.
Comments
Pyszne i pięknie podane danie!
Wygląda super 😉 ja to osobiście wole na ostro więc tuńczyka bym zamienił
Też preferuję na ostro, ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie, aby trochę pozmieniać 🙂