Skladniki:
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- kulka sera mozzarella
- 1 średniej wielkości pomidor
- garść świeżej bazylii
- ocet winny
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz kolorowy
Uwielbiam jajka pod każdą postacią, uwielbiam zatem omlety, które dają nieskończoną gamę kulinarnych możliwości. Na słodko, na słono, na deser, obiad i śniadanie. Możliwości jest tyle ile tylko dają nam granice naszej wyobraźni. Ja przedstawiam jedną z moich ulubionych wersji.
Przygotowanie:
Wbijamy 3 umyte jajka do miseczki i roztrzepujemy je trzepaczką, w trakcie trzepania wlewamy 100 ml mleka i szczyptę soli i kilka liści bazylii, nadal trzepiemy. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię. Smażymy sprawdzając co jakiś czas czy omlet się nie przypala, po kilku minutach delikatnie obracamy i smażymy do zarumienienia.
Ściągamy omlet z patelni i układamy na jeszcze gorącym pokrojony ser mozzarella, pokrojone pomidorki i posypujemy świeżo zerwaną bazylią. Całość polewamy delikatnie octem balsamicznym, oliwą z oliwek , posypujemy do smaku solą i pieprzem. Jemy na ciepło, lecz na zimno jest także smaczny.
Comments
zdecydowanie do zrobienia, bo omlety na wytrawnie uwielbiam a caprese to już swoją drogą:)