Omlet a’la caprese

Skladniki:

  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • kulka sera mozzarella
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • garść świeżej bazylii
  • ocet winny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz kolorowy

Uwielbiam jajka pod każdą postacią, uwielbiam zatem omlety, które dają nieskończoną gamę kulinarnych możliwości. Na słodko, na słono, na deser, obiad i śniadanie. Możliwości jest tyle ile tylko dają nam granice naszej wyobraźni. Ja przedstawiam jedną z moich ulubionych wersji.

Przygotowanie:

Wbijamy 3 umyte jajka do miseczki i roztrzepujemy je trzepaczką, w trakcie trzepania wlewamy 100 ml mleka  i szczyptę soli i kilka liści bazylii, nadal trzepiemy. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię. Smażymy  sprawdzając co jakiś czas czy omlet się nie przypala, po kilku minutach delikatnie obracamy i smażymy do zarumienienia.

Ściągamy omlet z patelni i układamy na jeszcze gorącym pokrojony ser mozzarella, pokrojone pomidorki i posypujemy świeżo zerwaną bazylią. Całość polewamy delikatnie octem balsamicznym, oliwą z oliwek , posypujemy do smaku solą i pieprzem. Jemy na ciepło, lecz na zimno jest także smaczny.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.