Omlet z bitą śmietaną i jeżynami

Dzisiaj coś dla łasuchów, fanów słodkich przyjemności, propozycja oczywista przy tej ilości jeżyn jaką mamy w ogrodzie. Polecam było pysznie:)

omlet-z-bita-smietana-i-jezynami-5

Składniki:

  • 5 jajek
  • 100 ml mleka
  • 300 ml śmietany 30 %
  • 4 łyżki fruktozy
  • 500 g jeżyn
  • jagody amerykańskie lub inne owoce do przybrania
  • olej

omlet-z-bita-smietana-i-jezynami-3

Przygotowanie porcji dla 2 osób:

  1.  Roztrzepujemy 5 jajek z dodatkiem mleka dodajemy 1 łyżkę fruktozy ( lub cukru) . Gdy składniki się połączą , wylewamy je na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy, obracamy gdy omlet zarumieni się z jednej strony. Z tych składników smażymy 2 omlety.
  2. Jeżyny płuczemy i przekładamy na patelnię, smażymy tak długo aż się rozlecą, w trakcie smażenia słodzimy fruktozą.
  3. Śmietanę 30% ubijamy trzepaczką z  dodatkiem fruktozy ( lub cukru).
  4. Omlet smarujemy usmażonymi jeżynami, na jeżynach układamy bitą śmietanę, całość posypujemy świeżymi owocami.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.