Dzisiaj coś dla łasuchów, fanów słodkich przyjemności, propozycja oczywista przy tej ilości jeżyn jaką mamy w ogrodzie. Polecam było pysznie:)
Składniki:
- 5 jajek
- 100 ml mleka
- 300 ml śmietany 30 %
- 4 łyżki fruktozy
- 500 g jeżyn
- jagody amerykańskie lub inne owoce do przybrania
- olej
Przygotowanie porcji dla 2 osób:
- Roztrzepujemy 5 jajek z dodatkiem mleka dodajemy 1 łyżkę fruktozy ( lub cukru) . Gdy składniki się połączą , wylewamy je na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy, obracamy gdy omlet zarumieni się z jednej strony. Z tych składników smażymy 2 omlety.
- Jeżyny płuczemy i przekładamy na patelnię, smażymy tak długo aż się rozlecą, w trakcie smażenia słodzimy fruktozą.
- Śmietanę 30% ubijamy trzepaczką z dodatkiem fruktozy ( lub cukru).
- Omlet smarujemy usmażonymi jeżynami, na jeżynach układamy bitą śmietanę, całość posypujemy świeżymi owocami.
Comments
cudne. 🙂 uwielbiam jeżyny. i jagody. 🙂
mniam mniam 🙂