W zasadzie nie wiem czy omlet z jabłkiem to śniadanie, kolacja czy deser, to jednak nie ma znaczenia w obliczu takich doznań smakowych. Mnie jednak najbardziej marzy się w formie śniadania podanego do łóżka z pyszną kawą. Dla spragnionych większej ilości kalorii polecam dodać do niego bitej śmietany:) Jestem pewna, że w tej postaci podbije serce waszego dziecka także tego wewnętrznego ukrytego gdzieś w środku dorosłego ciała.
Składniki:
- 1 jabłko ( może być także gruszka)
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier puder, 2 kostki startej gorzkiej czekolady, szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto omletowe: roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, oraz mąkę energicznie mieszając, solimy małą szczyptą soli.
Jabłka ze skórką kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu oraz wrzucamy do tego jabłka, które dusimy kilka minut. Gdy jabłka zaczną mięknąć wlewamy do nich ciasto omletowe i przykrywamy przykrywką.
Ten omlet jest bardzo trudny do obrócenia, aby nie trzeba było go obracać nakrywamy go przykrywką w ten sposób wierzchnia część omletu także się zetnie. Omlet posypujemy cukrem pudrem i startą gorzką czekoladą, jeśli ktoś lubi można dodać do jabłek cynamonu:)