Dobry omlet może posłużyć za śniadanie obiad i kolację! Sczególnie gdy w lodówce pustawo lub czasu brak!
Składniki:
- 100 g dobrej wiejskiej kiełbasy
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 pikantna papryczka
- poł pomidora
- garść szczypiorku
- sól, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Cebulę kroimy bardzo drobno i podsmażamy na oliwie, po kilku minutach dorzucamy pokrojoną kiełbaskę i podsmażamy do zarumienienia.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleka i mąki, ciasto na omlet dokłądnie mieszamy by pozbyć się grudek, solimy do smaku i dodajemy pokrojoną pikantną papryczkę.
Ciasto wlewamy na patelnię na której smażą się cebula i kiełbasa, nakrywamy pokrywką. Smażymy do zarumienienia i opbracamy delikatnie na grugą stronę.Omlet podajemy z pomidorami i szczypiorkiem. Omlet ten można także podać z sosem czosnkowym:)
Comments
Wstyd się przyznać, ale dopiero dzisiaj robiłam pierwszy raz w życiu omlet. Ale wyszedł przepyszny! 🙂
Już mam chętkę na wypróbowanie jeszcze kilku(nastu)! Twoich przepisów, bo wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Pozdrawiam!
Wygląda smakowicie, chyba wiem co będę gotować wieczorem:)
Będę musiał wypróbować ten przepis, ponieważ uwielbiam omlety 🙂
Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie
Świetna propozycja, bardzo dziękuję za inspirację!
Mniam to naprawdę wygląda apetycznie chyba się skuszę