Omlet z tuńczykiem

Omlet to zawsze dobre śniadanie.Szczególnie gdy wychodzimy z domu rano i wracamy po południu. Omlet z tuńczykiem jest sycący i zdrowy, a jaki dobry:)

omlet-z-tunczykiem-1

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 garście ulubionej mieszanki sałat
  • puszka tuńczyka w oleju
  • garść pokrojonej cebuli
  • 2 garście kukurydzy
  • duża garść szczypiorku
  • kolorowy pieprz świerzo mielony

omlet-z-tunczykiem-2

 

Przygotowanie:

Jajka dokładnie roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy mleko, nadal mieszając, na koniec stopniowo dodajemy mąki. Aby omlet był smaczny i puszysty należy go dokładnie wymieszać, starając się , by do masy omletowej dostało się jak najwięcej powietrza. Ciasto na omlet solimy do smaku, wylewamy na patelnię z rozgrzanym olejem, oraz posypujemy je szczypiorkiem. Gdy zetnie się z jednej strony, ostrożnie go obracamy.

Omlet zrzucamy delikatnie z patelni na duży talerz, posypujemy ulubioną mieszanką sałat ( ja użyłam mojej ulubionej z roszponką). Do sałaty dodajemy kukurydzę z puszki, bardzo drobno pokrojoną cebulkę i tuńczyka z puszki w oleju. Całość obficie posypujemy szczypiorkiem oraz świeżym kolorowym pieprzem.
omlet-z-tunczykiem

Comments

  1. Barth

    Przyznam szczerze, jestem zaskoczony, bardzo pozytywnie oczywiście :), choć niby mogłem się tego spodziewać – w końcu lubię i omlety, i tuńczyka ;). Omlety można przyrządzać na dużo różnych sposobów, ale ten okazał się rewelacyjny, dzięki i pozdrawiam! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.