Omlet to zawsze dobre śniadanie.Szczególnie gdy wychodzimy z domu rano i wracamy po południu. Omlet z tuńczykiem jest sycący i zdrowy, a jaki dobry:)
Składniki:
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 2 łyżki mąki
- 3 garście ulubionej mieszanki sałat
- puszka tuńczyka w oleju
- garść pokrojonej cebuli
- 2 garście kukurydzy
- duża garść szczypiorku
- kolorowy pieprz świerzo mielony
Przygotowanie:
Jajka dokładnie roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy mleko, nadal mieszając, na koniec stopniowo dodajemy mąki. Aby omlet był smaczny i puszysty należy go dokładnie wymieszać, starając się , by do masy omletowej dostało się jak najwięcej powietrza. Ciasto na omlet solimy do smaku, wylewamy na patelnię z rozgrzanym olejem, oraz posypujemy je szczypiorkiem. Gdy zetnie się z jednej strony, ostrożnie go obracamy.
Omlet zrzucamy delikatnie z patelni na duży talerz, posypujemy ulubioną mieszanką sałat ( ja użyłam mojej ulubionej z roszponką). Do sałaty dodajemy kukurydzę z puszki, bardzo drobno pokrojoną cebulkę i tuńczyka z puszki w oleju. Całość obficie posypujemy szczypiorkiem oraz świeżym kolorowym pieprzem.
Comments
Idealny lunch albo pozne weekendowe sniadanie 🙂
Uwielbiam tunczyka a jeszcze połączenie go z omletem:)) Na sama myśl cieknie mi ślinka:) Już wiem co dzisiaj zjem na śniadanie:)
Przyznam szczerze, jestem zaskoczony, bardzo pozytywnie oczywiście :), choć niby mogłem się tego spodziewać – w końcu lubię i omlety, i tuńczyka ;). Omlety można przyrządzać na dużo różnych sposobów, ale ten okazał się rewelacyjny, dzięki i pozdrawiam! 🙂