No więc uwielbiam szpinak!!! Jeśli tylko może pojawia się w mojej kuchni. Ciężko mi powiedzieć dlaczego… Może to ten kolor! A omlet ze świeżym szpinakiem? Po prostu MAGIA ! Nawróci każdego przeciwnika zieleni na talerzu!
Składniki:
- 2 duże jajka
- 80 ml mleka
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki pokrojonej cebulki dymki
- 2 garście świeżego młodego szpinaku
- 1 łyżka drobno pokrojonej pikantnej papryczki
- 3 łyżki startego żółtego sera np: cheddar
- sól, pieprz, łyżka oleju
Przygotowanie:
Do miseczki wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę, trzepiemy trzepaczką na gładką masę. Staramy się jak najbardziej napowietrzyć masę.
Dodajemy pokrojoną drobno pikantną papryczkę, dymkę 1 garść porwanego rękami świeżego szpinaku. Mieszamy, dodajemy start ser . Tak przygotowane ciasto na omlet, solimy i pieprzymy.
Rozgrzewamy olej na patelni i wlewamy masę .Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Gdy jedna strona się zarumieni, omlet delikatnie obracamy.
Podajemy posypany świeżym szpinakiem.
Comments
delikatny, wiosenny pycha.
Zgadzamy się i sami “promujemy” szpinak – chociażby jako zamiennik dla sałaty. A taki omlecik ze szpinakiem – mistrzostwo! 😀
uwielbiam omlety ze szpinakiem 🙂
Omlet – takie proste danie, a może być tak niezwykłe. 🙂 A szpinakiem zajadam się w każdej postaci, więc i ten przepisu wypróbuje!