Składniki:
- 250 g sera ricotta
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- olej
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy z nich ciasto. Nie może być twarde.
Stolnicy podsypujemy mąką, a ciasto rozwałkowujemy na grubość do 1 cm. Wykrawamy z ciasta szklanką koła, w których wycinamy dziurkę kieliszkiem.
Oponki wrzucamy na rozgrzany olej, gdy zarumienią się z jednej strony, obracamy je na drugą.
Oponki to bardzo prosty i szybkie deser. Świetnie nadają się by zabrać je na piknik, lub spakować dzieciom do szkoły. Smacznego:)
Comments
Jakie smakowite! Co prawda u mnie dopuszczalne tylko w tłusty czwartek, ale zawsze miło popatrzeć na takie okrągłe cuda. 🙂
http://nutinkowewypieki.blogspot.com/ Hej hej! Zostałeś nagrodzony u mnie na blogu ! Notka o paście z łososiem ! Pozdrawiam!
Apetyczne te oponki 🙂