Jak już wcześnie wspominałam weekendowe rytuały śniadaniowe są niezwykle bliskie memu sercu. Gdybym miała wskazać najważniejszy posiłek, byłoby to sobotnie śniadanie z bliskimi w pidżamie. Wszystko to oczywiście za sprawą wspomnień z dziecięcych lat, które zapisały się magią w moim sercu. Dziś cudowne placuszki z owocami.
Składniki:
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki fruktozy ( lub cukru)
- szczypta soli
- 2 jajka
- 3 duże łyżki masła
- 200 ml mleka
- owoce ( truskawki, kiwi, maliny, ananasy)
- kilka łyżek śmietany
- cukier puder do posypania
- oliwa
Przygotowanie:
- Mąkę, proszek do pieczenia, fruktozę (lub cukier) i sól łączymy w 1 misce.
- W drugiej misce łączymy roztopione wcześniej masło, mleko i jajka. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej, chochelką formujemy placki na patelni, gdy zrumienią się z jednej strony obracamy ostrożnie na drugą stronę.
- Pancakes podajemy ze śmietanką i z ulubionymi i owocami, posypane cukrem pudrem. Jeśli chcemy zrobić bardziej dietetyczną wersję tych placuszków, po usmażeniu odsączamy z nich olej na ręcznikach papierowych i podajemy je bez śmietanki.
Comments
i jak tu nie kochać Polci po takim śniadaniu 😀