Uf nareszcie jest troszkę chłodniej, nareszcie można gotować, piec i jeść ze smakiem to wszystko co urodzi się w kuchni. W teorii mamy pełnię lata, ale ja czuję już nieśmiały powiew jesieni, powiew mojego ulubionego września, pełnego kolorów i cudownego światła.
Składniki:
- 5 – 6 papryk
- 400 g piersi kurczaka
- 100 g ryżu
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 200 ml bulionu wołowego
- pikantna papryka w proszku, sól, pieprz
- świeże zioła do przybrania np. oregano
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, po mniej więcej 5 minutach dodajemy drobno pokrojone pieczarki i solimy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę i przyprawioną pierś kurczaka. kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i pikantną papryką. Wszytko podsmażamy kolejnych 5 minut.
- Papryka przekrawamy na połówko, wzdłuż i wyciągamy gniazda nasienne. Każdą paprykę solimy i posypujemy pikantną papryką w proszku oraz faszerujemy, wcześniej przygotowanym farszem.
- Papryki układamy w naczyniu do zapiekania, podlewamy bulionem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. W trakcie pieczenia sprawdzamy czy bulion nie wyparował i ewentualnie podlewamy papryczki ponownie.
Comments
Dawno nie nadziewałam papryki, pychoty 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Prezentuje się bardzo wytwornie. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.
Poproszę jedną na kolację 🙂