Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Dzisiaj pieczarki faszerowane mięsem mielonym, podane na talerzyku który dostałam od dobrych duszyczek które pamiętały o moich imieninach 🙂 Dziękuję kochane:*

pieczarki-faszerowane-miesem-3

 

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego ( wieprzowo-wołowego lub wołowego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 garście pietruszki
  • sól, pieprz, czubrica zielone ( opcjonalnie)
  • oliwa

pieczarki-faszerowane-miesem-1

Przygotowanie:

  1. Pieczarki myjemy bardzo dokładnie i wycinamy z nich nóżki. Kapelusiki zostawiamy a nóżki ścieramy na grubej tarce.
  2. Do mięsa mielonego dodajemy starte nóżki pieczarek. Wbijamy całe jajko, wsypujemy bułkę tartą i mieszamy. Następnie przyprawiamy: czosnkiem, 1 pokrojoną gałązką rozmarynu, garścią pokrojonej pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą pieprzem i jeśli mamy 2 szczyptami czubricy.Mięso ponownie dokładnie mieszamy. Formujemy z niego kuleczki. Wielkość kulek mięsnych uzależniona jest od wielkości kapeluszy pieczarek. Kulki mięsne umieszczamy na kapeluszach i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
  3. Faszerowane pieczarki skrapiamy oliwą, pieprzmy świeżym pieprzem i umieszczamy na nich 1 świeża gałązkę rozmarynu. Pieczmy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 35 -45 minut.

pieczarki-faszerowane-miesem-5


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.