Dzisiaj pieczarki faszerowane mięsem mielonym, podane na talerzyku który dostałam od dobrych duszyczek które pamiętały o moich imieninach 🙂 Dziękuję kochane:*
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 500 g mięsa mielonego ( wieprzowo-wołowego lub wołowego)
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 garście pietruszki
- sól, pieprz, czubrica zielone ( opcjonalnie)
- oliwa
Przygotowanie:
- Pieczarki myjemy bardzo dokładnie i wycinamy z nich nóżki. Kapelusiki zostawiamy a nóżki ścieramy na grubej tarce.
- Do mięsa mielonego dodajemy starte nóżki pieczarek. Wbijamy całe jajko, wsypujemy bułkę tartą i mieszamy. Następnie przyprawiamy: czosnkiem, 1 pokrojoną gałązką rozmarynu, garścią pokrojonej pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą pieprzem i jeśli mamy 2 szczyptami czubricy.Mięso ponownie dokładnie mieszamy. Formujemy z niego kuleczki. Wielkość kulek mięsnych uzależniona jest od wielkości kapeluszy pieczarek. Kulki mięsne umieszczamy na kapeluszach i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
- Faszerowane pieczarki skrapiamy oliwą, pieprzmy świeżym pieprzem i umieszczamy na nich 1 świeża gałązkę rozmarynu. Pieczmy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 35 -45 minut.