Do tej przystawki wybrałam na prawdę malutkie pieczarki, miało być na jeden kęs, coś w stylu sushi. Malutkie wydają mi się także bardziej eleganckie i wyjątkowe. Jeśli wybierzemy większe pieczarki i podamy je z ryżem, mogą stanowić doskonałą kolację.
Składniki:
- ok 400 g pieczarek
- 100 g sera mozzarella
- 100 g wędzonego łososia
- koperek
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Pieczarki dokładnie płuczemy, odcinamy nóżki i obieramy ze skórki. Nóżki pieczarek zostawiamy do farszu.
- Mozzarellę i wędzonego łososia kroimy bardzo drobno w kosteczkę, dodajemy koperek oraz starte nóżki pieczarek, mieszamy.
- Faszerujemy pieczarki i układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy delikatnie oliwą z oliwek. Pieczemy je około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Pieczarki faszerowane możemy także przygotować na grillu, układamy je wtedy na tacce do grillowania, myślę że są fajną alternatywą do tradycyjnych grillowanych mięs.