Pieczarki faszerowane wędzonym łososiem i mozzarellą

Do tej przystawki wybrałam na prawdę malutkie pieczarki, miało być na jeden kęs, coś w stylu sushi. Malutkie wydają mi się także bardziej eleganckie i wyjątkowe. Jeśli wybierzemy większe pieczarki i podamy je z ryżem, mogą stanowić doskonałą kolację.

pieczarki-faszerowane-wedzonym-lososiem-i-mozzarella-6

Składniki:

  • ok 400 g pieczarek
  • 100 g sera mozzarella
  • 100 g wędzonego łososia
  • koperek
  • oliwa z oliwek

pieczarki-faszerowane-wedzonym-lososiem-i-mozzarella-5pieczarki-faszerowane-wedzonym-lososiem-i-mozzarella-8

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie płuczemy, odcinamy nóżki i obieramy ze skórki. Nóżki pieczarek zostawiamy do farszu.
  2. Mozzarellę i wędzonego łososia kroimy bardzo drobno w kosteczkę, dodajemy koperek oraz starte nóżki pieczarek, mieszamy.
  3. Faszerujemy pieczarki i układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy delikatnie oliwą z oliwek. Pieczemy je około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Pieczarki faszerowane możemy także przygotować na grillu, układamy je wtedy na tacce do grillowania, myślę że są fajną alternatywą do tradycyjnych grillowanych mięs.

pieczarki-faszerowane-wedzonym-lososiem-i-mozzarella-11pieczarki-faszerowane-wedzonym-lososiem-i-mozzarella-15

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.