Ziemniaki dają nieskończoną liczbę możliwości kulinarnych, za to je kocham!
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 1 cebula
- ok. 100 gram boczku wędzonego
- 3 suszone pomidory
- 3 ząbki czosnku
- rozmaryn
- jogurt grecki
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaczki dokładnie myjemy i rozkrawamy na pół. Umieszczamy je w żaroodpornym naczyniu, skórką do dołu. Z wierzchu ziemniaczki posypujemy pokrojoną cebulą, polewamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy i umieszczamy w piekarniku. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek. Suszone pomidory kroimy.
Po około 30 minutach do ziemniaków dodajemy boczek, rozgnieciony w całości czosnek, suszone pomidory, a także posypujemy świeżym rozmarynem. Pieczemy kolejnych 30 minut.
Po godzinie sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, jeśli nie zostawiamy je w piekarniku kolejnych 15 minut. Ziemniaki pieczemy pod przykryciem, jednak na ostatnie minuty pieczenia ziemniaków można je odkryć. Pieczone ziemniaki można upiec także w prodiżu, jednak ziemniaki z prodiża nie będą tak chrupiące jak z piekarnika
Pieczone ziemniaczki podajemy z jogurtem greckim przyprawionym świeżo zmielonym pieprzem i solą. Mogą stanowić samodzielną potrawę lub dodatek do mięs.
Comments
Ziemniaki zapiekane są pyszne pod każdą postacią, a z boczkiem jeszcze wędzonym wręcz pychotka, tylko nie za często:)
Robiłam niedawno całkiem podobne, były pyszne 😉
O w takim wydaniu nie robiłam, ale chętnie spróbuję 🙂 bardzo mi się podobają
Witam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy 🙂
To prawda ziemniaki dają dużo możliwości i ciągle można znaleźć, odkryć jakiś nowy przepis z nimi. Twój bardzo mi się podoba! Dopiero co przeczytałem a już myślę kiedy zrobić swoje ziemniaczki.