Uwielbiam połączenie gulaszu z kaszą, dzięki ekspertom z kulturysta.com udało mi się stworzyć zdrową i pyszną wersję tego klasyku. Wołowinka pięknie pachnie ziołami, jest mięciutka, jednym słowem rozpływa się w ustach, całości towarzyszy surówka z marchwi. Całe danie wspomaga rozrost masy.
Składniki:
gulasz
- 200 g chudego mięsa wołowego
- 100 g kaszy, ja użyłam jaglaną
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz, np. kolorowy
- zioła ( tymianek, rozmaryn, bazylia)
surówka
- 2 duże marchewki
- 1/2 jabłka
- 1 łyżka sezamu
- 1 mały jogurt naturalny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Wieczorem kroimy mięso w kostkę, podlewamy sosem sojowym ,nacieramy pieprzem ,na koniec dodajemy zioła. Tak przygotowane mięso wstawiamy na cała noc do lodówki.
- Na mocno rozgrzana patelnie teflonową , spryskaną bezkalorycznym sprayem do smażenia wysypujemy mięso. Na mocnym ogniu obsmażamy dokładnie z każdej strony mięso by zamknąć wszystkie pory, dzięki temu mięso będzie soczyste.
- Mięso zawijamy w folie aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
- Aby przygotować surówkę, obieramy jabłko i marchewki, ścieramy na tarce. Surówkę przyprawiamy i dodajemy jogurt oraz sezam.
- mięso podajemy z kaszą, ja podałam je z kaszą jaglaną. Aby kasza jaglana nie była gorzka moczymy ją przed gotowaniem około 1 godziny w wodzie, następnie płuczemy pod bieżącą wodą na sitku, gotujemy około 15 minut, po ugotowaniu zostawiamy chwilę pod przykryciem.
Comments
No to już wiem, co zrobię dzisiaj na obiad. Świetna sprawa, że danie przygotowane jest nie tylko w oparciu o smak i wygląd, ale przede wszystkim o jego wartość dla naszego zdrowia. Oby więcej takiej współpracy 🙂
Zjadłbym to wszystko ale bez takiej ilości mięcha. Najlepiej w ogóle bez. Odkąd ograniczyłem spożywanie tych martwych zwierząt czuję się dużo lepiej 🙂
W tym przepisie przecież mięso jest głównym składakiem… 😉 Jak można by to zjeść bez mięsa? 🙂
Akurat teraz jestem na diecie masowej i troszkę ćwiczę 🙂 szukam właśnie posiłków pełnowartościowych z kaszą i wołowiną to bardzo dobre połączenie zdrowe węglowodany plus białko z wołowiny 🙂 na pewno zastosuje w diecie
No to pomysł na obiad na niedzielę już jest 🙂
Jadam w miarę regularnie różne wariację tego przepisu i muszę naprawdę stwierdzić że jest bardzo dobry. Ja osobiście uwielbiam wołowinę i do tego kasza jest super.
Danie zrobione, skosztowane i no muszę przyznać… …. …. Mega dobre (jak wszystko zresztą stąd). 😉 Brawa dla autorki
Na masę w sam raz :), chociaż na redukcję też powinno być dobre, skoro mięso chudziutkie.
Wołowina zawsze spoko 🙂 Fajnie, że pokazaliście jaki dodatek można wybrać bo z tym mam zawsze największe problemy.
Wygląda po prostu przepysznie, jak tylko dorwę gdzieś dobre mięso wołowe to od razu robię 🙂
Na pierwszy rzut oka nie wygląda na gulasz, a przynajmniej nie na taki, do którego przywykłem.