Myślę, że kalafior to trochę niedocenione warzywo, ja na prawdę bardzo go lubię, w zasadzie pod każdą postacią , nawet na surowo. Widzieliście jak dobrze wygląda ten pieczony w całości? Równie dobrze smakuje z tym dymnym smakiem wędzonej papryki. Jeśli chcemy by ta potrawa była w pełni wegańska możemy pominąć w przepisie masło i użyć jedynie oliwy. Jeśli lubimy czosnek bardzo fajnie może się tutak także wkomponować.Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy ( np. oliwy rydzowej)
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki pikantnej papryki
- zioła prowansalskie
- bazylia
- sól
Przygotowanie:
- Kalafior obieramy z liści i myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Smarujemy bardzo dokładnie oliwą z oliwek ( na przykład oliwą rydzową, ale możemy użyć zwykłej).
- Wszystkie przyprawy łączymy i nacieramy nimi kalafior.
- Pieczemy go w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. W trakcie pieczenia smarujemy kalafior masłem, od czasu do czasu polewamy także oliwą.
- Kalafior podajemy z kaszą w towarzystwie innych pieczonych warzyw.