To stosunkowo szybkie danie. Nadaje się na niedzielny obiad z rodziną i czwartkową kolację ze znajomymi. Zapraszam:)
Składniki:
- 2 duże pojedyncze piersi kurczaka
- 500 g pieczarek
- 2 garście młodego szpinaku
- kilka kaparów
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, pikantna papryka w proszku, gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Umyte pieczarki kroimy w plasterki i dusimy na patelni z dodatkiem soli, masła i pieprzu. Na początku duszenia można je podlać delikatnie wodą.
Umyte piersi kurczaka nakrajamy w poprzek my można je było nafaszerować. Piersi solimy, pieprzymy i posypujemy papryką pikantną. Faszerujemy je przygotowanymi wcześniej pieczarkami, plasterkami czosnku i świeżym szpinakiem. Pieczarki które zostaną zostawiamy do sosu. Piersi “spinamy” wykałaczkami, umieszczamy w zamkniętym naczyniu żaroodpornymi. Podlewamy je łyżka oleju, dwiema łyżkami wody, do których wrzucamy ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu. Pieczmy około 35-45 minut w temperaturze ok 200 stopni.
W kubku łączymy śmietanę z łyżką maki i kilkoma łyżkami sosu który powstał przy duszeniu piersi. Zawartość kubka dodajemy do wrzących na patelni pieczarek. Dusimy sos aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy pokrojone kapary.
Comments
Już mi ślinka cieknie 🙂