Pierś kurczaka faszerowana pieczarkami z sosem pieczarkowo-kaparowym

To stosunkowo szybkie danie. Nadaje się na niedzielny obiad z rodziną i czwartkową kolację ze znajomymi. Zapraszam:)

Składniki:

  • 2 duże pojedyncze piersi kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 2 garście młodego szpinaku
  • kilka kaparów
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, pikantna papryka w proszku, gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

Umyte pieczarki kroimy w plasterki  i dusimy na patelni z dodatkiem soli, masła i pieprzu. Na początku duszenia można je podlać delikatnie wodą.

Umyte piersi kurczaka nakrajamy w poprzek my można je było nafaszerować. Piersi solimy, pieprzymy i posypujemy papryką pikantną. Faszerujemy je przygotowanymi wcześniej pieczarkami, plasterkami czosnku i świeżym szpinakiem.  Pieczarki które zostaną zostawiamy do sosu. Piersi “spinamy” wykałaczkami, umieszczamy w zamkniętym naczyniu żaroodpornymi.  Podlewamy je łyżka oleju, dwiema łyżkami wody, do których wrzucamy ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu. Pieczmy około 35-45 minut w temperaturze  ok 200 stopni.

W kubku łączymy śmietanę z łyżką maki i kilkoma łyżkami sosu który powstał przy duszeniu piersi. Zawartość kubka dodajemy do wrzących na patelni pieczarek. Dusimy sos aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy pokrojone kapary.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.