Czasami sobota jest po to by spędzić w kuchni cały dzień, nadrobić tygodniowe zaległości, upiec ciasto na niedziele, nabałaganić do granic możliwości. Czasami jednak sobota jest po to by poleżeć w łózko z książką, by poszyć na maszynie, popracować z psami. Na takie soboty proponuję te szybkie piersi z kurczaka. Ja wiem, że nic nie robi się samo, ale ten kurczak robi się prawie sam, i jest bardzo dobry.
Składniki:
- 1 dużą podwójną pierś kurczaka
- ok. 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 2-3 ząbki czosnku
- kiść pomidorków koktajlowych
- 2 garście oliwek ( czarnych lub zielonych)
- świeży rozmaryn
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Mięso myjemy, solimy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, polewamy oliwą. W tym momencie najlepiej odstawić je do lodówki na około 30 minut.
- Kurczaka owijamy plastrami szynki szwarcwaldzkiej i układamy w żaroodpornym naczyniu. Na wierzchu układamy rozmaryn, oliwki i pomidorki koktajlowe.
- Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z ryżem.
Comments
Ja tu widzę tymianek na wierzchu a nie rozmaryn 🙂
Author
Oczywiście:)