Pierś kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z pomidorkami i oliwkami

Czasami sobota jest po to by spędzić w kuchni cały dzień, nadrobić tygodniowe zaległości, upiec ciasto na niedziele, nabałaganić do granic możliwości. Czasami jednak sobota jest po to by poleżeć w łózko z książką, by poszyć na maszynie, popracować z psami. Na takie soboty proponuję te szybkie piersi z kurczaka. Ja wiem, że nic nie robi się samo, ale ten kurczak robi się prawie sam, i jest bardzo dobry.

piersi-kurczaka-w-szynce-szwarcwaldzkiej-z-pomidormi-i-oliwkami-1

Składniki:

  • 1 dużą podwójną pierś kurczaka
  • ok. 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kiść pomidorków koktajlowych
  • 2 garście oliwek ( czarnych lub zielonych)
  • świeży rozmaryn
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

piersi-kurczaka-w-szynce-szwarcwaldzkiej-z-pomidormi-i-oliwkami-3

Przygotowanie:

  1. Mięso myjemy, solimy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, polewamy oliwą. W tym momencie najlepiej odstawić je do lodówki na około 30 minut.
  2. Kurczaka owijamy plastrami szynki szwarcwaldzkiej i układamy w żaroodpornym naczyniu. Na wierzchu układamy rozmaryn, oliwki i pomidorki koktajlowe.
  3. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z ryżem.

piersi-kurczaka-w-szynce-szwarcwaldzkiej-z-pomidormi-i-oliwkami-5

Comments

    1. Post
      Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.