Tym razem wyszła mocno pikantna, wszystko zależy od “mocy” papryczek. Uwielbiam połączenie trawy cytrynowej, pikantnych papryczek i krewetek:)
Składniki
- ok 400 g parzonych krewetek
- 100 g makarony Vermicelli
- garść suszonych grzybów mun
- kawałeczek mrożonego łososia do ugotowania wywaru
- 3 pikantne papryczki chili
- gałązka trawy cytrynowej
- łyżka sosu sojowego
- 1 liść kaffiru
- kawałek skórki z limonki
- połówka wyciśniętej limonki
- garść pokrojonej kolendry ( ja miałam tylko mrożoną), cebulki dymki, bazylii
Przygotowanie:
Zagotowujemy ok 1 1/2 litra wody, dodajemy kawałeczek łososia ze skórką i skorupki z krewetek, doprawiamy sosem sojowym trawą cytrynową liściem kaffiru i skórką z limonki, gotujemy rybny wywar do zupki prze ok 20 minut. Po tym czasie wyciągamy rybę i skorupki.
W międzyczasie zalewamy wrzątkiem grzyby mun, po 10 minutach odcedzamy je i dodajemy do gotującego się wywaru rybnego. Do zupy dodajemy także pokrojoną , bez pestek pikantną papryczkę chili. Grzyby gotujemy około 10 – 15 minut. Gdy grzyby się ugotują wciskamy sok z limonki, wyciągamy liść kaffiru i trawę cytrynową, oraz dodajemy krewetki by zagrzały się w zupce. Zupę ściągamy z gazu.
Zupkę podajemy z ugotowanym makaronem Vermicelli oraz z kolendrą, bazylią i cebulką dymką. Smacznego:)
Comments
Podoba mi się ten przepis. Kocham jeść ostre dania (wtedy są tak jakby ciekawsze :))
Krewetki to już na 100% musi być dobre 🙂