To jedno z ulubionych dań mojego M, jednak tym razem także mnie smakowało:)
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego (dobrej jakości)
- ok 300 g makaronu spaghetti
- ser żółty np. parmezan
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 pikantne papryczki chilli ( ilość uzależniona od upodobań i ostrości papryczek)
- świeża bazylia, świeży rozmaryn
- sól, pieprz, pikantna papryczka w proszku
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dusimy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, pikantnymi papryczkami chilli, świeżym rozmarynem i bazylią. Przyprawione mięso dodajemy do duszącej się cebuli. Podsmażamy mięso z cebulą. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki, 2 łyżki przecieru pomidorowego i dusimy. Gdy mięso zmięknie dodajemy pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli potrzeba doprawiamy pikantną papryką w proszku i dusimy około 1 minutki. Sprawdzamy także czy mięso jest dobrze posolone i popieprzone. Można je skosztować, gdy jest jeszcze surowe, jednak lepiej to zrobić gdy jest już uduszone.
Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy posypujemy świeża bazylią i polewamy sosem oraz posypujemy startym parmezanem lub innym żółtym serem.
Comments
moje ulubione 😀 mniam mniam
o, papryczki chilli:) i to dobrze znane spaghetti zmienia się zapewne na nowy ciekawy smak 🙂
Ja tez lubie ostro 🙂