Międzynarodowy dzień pizzy tuż tuż, 9 lutego warto świętować domową pizzą, przynajmniej ja tak lubię najbardziej. Lubię wszystkie bardzo proste warianty, a także te mocno warzywne, lub z jajkiem. Ostatnio zajadam się połączeniem buraka i sera koziego.
Składniki:
ciasto
- 250 g mąki
- 150 ml wody
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka cukru
- 2 szczypty soli
dodatki
- 1 duży ugotowany burak
- 2 szklanki młodego szpinaku
- 1/2 szklanki tartego koziego sera
- 1/3 szklanki tartej mozzarelli
- 1 ząbek czosnku
- świeży rozmaryn
- oliwa z oliwek
- sól, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Do letniej wody dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier i łyżkę mąki, mieszamy . Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Do zaczynu dodajemy mąkę z solą i zagniatamy ciasto. Ciasto drożdżowe lubi być ugniatanie długo( im dłużej tym lepiej). Ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto rośnie, dusimy na oliwie szpinak, przyprawiamy go solą, ziołami prowansalskimi i czosnkiem jeśli lubimy. Gotujemy do miękkości buraka , równie dobrze możemy użyć buraków które kupimy już ugotowane.
- Gdy ciasto wyrośnie, zagniatamy je jeszcze raz, rozwałkowujemy, smarujemy oliwą i układamy na nim wszystkie składniki: buraki, szpinak ,sery, rozmaryn.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i pieczemy przez 15 minut.
Comments
Nigdy nie wpadłam na to, żeby połączyć dwie rzeczy, które kocham – pizzę i carpaccio z buraka i koziego sera! <3 spróbuję na pewno!
Pizza z wyjątkowymi dodatkami.