Mniej znaczy więcej! Mniej znaczy więcej decyzji, większe ryzyko, często także intensywniej… Lubię proste potrawy, z niewielką ilością składników, ich smak jest prawdziwy, brak tutaj miejsca na kompromisy, liczy się każdy detal. Polecam jedną z moich ulubionych pizz 🙂
Składniki na 2 średniej wielkości pizze:
ciasto
- 250 ml mleka
- 40 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 500 g mąki
- 5 łyżek oliwy
dodatki
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2 kulki sera mozzarella
- 2 pomidory
- garść świeżego oregano
- 2 garście świeżej bazylii
Przygotowanie:
- Przygotowujemy zaczyn: do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce n kilkanaście minut.
- Gdy zaczyn urośnie łączymy go z mąką, ciasto wyrabiamy, im dłużej tym lepiej:) Formujemy z niego kule, smarujemy oliwą z oliwek i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia, czekamy aż podwoi swoją objętość.
- Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy i układamy na posmarowanej oliwą formie. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, układamy n nim pomidory , mozzarellę i oregano.
- Pieczemy je około 25 minut w temperaturze 180 stopni ( moje pizze były cienkie).
- Pizze podajemy z bazylią!
Comments
Moja pora obiadowa dopiero za dłuższy czas, a Wy tu takie zdjęcia… Mój głód rośnie momentalnie, pycha!
Aż zgłodniałam ;D
Pycha! Domowa pizza nie ma sobie równych 🙂
Jakiej mąki użyć i co to jest ciepłe miejsce? Temperatura pokojowa, czy może piekarnik na 50 stopni?
Author
Użyłam mąki pszennej, jeśli w domu jest ciepło ( ciepły letni dzień) to temperatura pokojowa, jeśli grzeją grzejniki, można postawić na grzejniku. Jeśli żadne z tych warunków nie jest spełnione, nalewam do zlewu ciepłej wody i wstawiam do niej naczynie z zaczynem:) Pozdrawiam:)