Z czym lubicie pizze? Ja mam zawsze problem na jaką się zdecydować, z jednej strony uwielbiam te najprostsze, w których najważniejszy jest smak ciasta, z drugiej ogrom możliwości sprawia że mam ochotę na taką ze wszystkim.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 puszka tuńczyka
- 1 pomidor
- 1 kulka mozzarelli
- garść oliwek
- kilka kaparów
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
- Ciasto drożdżowe zaczynamy oczywiście od zrobienia zaczynu, staram się nie używać drożdży instant. Do mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki , wszystko dokładnie łączymy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn zostawiamy pod przykryciem.
- Gdy zaczyn wyrośnie , dodajemy go do mąki i zagniatamy ciasto, ciasto smarujemy bardzo obficie oliwą i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia. W trakcie zagniatamy oceniamy czy do ciasta należy dodać nieco ciepłej wody.
- Gdy wyrośnie, rozwałkowujemy je i układamy na blasze. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym , układamy na nim tuńczyka, pokrojone w plastry pomidory, mozzarellę, oliwki i kapary. Pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 20 -25 minut. Smacznego:)
Comments
ale apetyczne zdjęcia 😀
Ale piękna! Co prawda nie przepadam za oliwkami i kaparami, ale te zdjęcia sprawiają, że mam ochotę nawet na to!
Uwielbiam pizzę i w ogóle włoską kuchnię. U mnie dziś też po włosku bo grissini z guacamole i sosem z pieczonej papryki.