Pizza z tuńczykiem, oliwkami i kaparami

Z czym lubicie pizze? Ja mam zawsze problem na jaką się zdecydować, z jednej strony uwielbiam te najprostsze, w których najważniejszy jest smak ciasta, z drugiej ogrom możliwości sprawia że mam ochotę na taką ze wszystkim.

pizza-z-tunczykiem-oliwkami-i-kaparami-4

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • garść oliwek
  • kilka kaparów
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

pizza-z-tunczykiem-oliwkami-i-kaparami-1

 

Przygotowanie:

  1. Ciasto drożdżowe zaczynamy oczywiście od zrobienia zaczynu, staram się nie używać drożdży instant. Do mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki , wszystko dokładnie łączymy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn zostawiamy pod przykryciem.
  2. Gdy zaczyn wyrośnie , dodajemy go do mąki i zagniatamy ciasto, ciasto smarujemy bardzo obficie oliwą i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia. W trakcie zagniatamy oceniamy czy do ciasta należy dodać nieco ciepłej wody.
  3. Gdy wyrośnie, rozwałkowujemy je i układamy na blasze. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym , układamy na nim tuńczyka, pokrojone w plastry pomidory, mozzarellę, oliwki i kapary. Pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 20 -25 minut. Smacznego:)

pizza-z-tunczykiem-oliwkami-i-kaparami-6

Comments

  1. Qchenne-inspiracje, Małgosia

    Uwielbiam pizzę i w ogóle włoską kuchnię. U mnie dziś też po włosku bo grissini z guacamole i sosem z pieczonej papryki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.