Dzisiaj ekspresowo, polecam zabieganym, bo w życiu na wszystko można znaleźć czas. Sztuka to nauczyć się nim odpowiednio zarządzać, to jedno z wielu moich noworocznych postanowień. Smacznego:)
Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g cukru pudru
- 125 g masła
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki bułki tartej
- 30 g migdałów bez skórek
- 1 kiwi
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy i miksujemy przez kilka minut, aż masa stanie się gładka. Proponuję połączyć najpierw masło z cukrem, później kolejność jest już dowolna.
Blachę np tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do blachy i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Placek pieczemy około 25 do 40 minut, długość pieczenia uzależniona jest od wielkości blachy. Ja piekłam moje ciasto około 30 minut. W połowie pieczenia układamy na cieście kiwi( lub inne wybrane przez nas owoce),oraz posypujemy je migdałami. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w formie do przestygnięcia, przed podaniem gdy całkowicie ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Comments
Wygląda meeega apetycznie!
jakoś nigdy nie stosowałam kiwi, a widzę że to był mój błąd bo bardzo ładnie się prezentuje 🙂
Wygląda bardzo smacznie 🙂