Jesień wkrada się do naszego życia. Czuć ją na każdym kroku, widać na straganach w ogrodzie i na szybach. uwielbiam to! Sezon na maliny i jabłka w pełni, warto go dobrze wykorzystać. A placki to szybki i dobry pomysł na jesienne śniadanie.
Składniki:
- 2 większe jabłka
- 4 jajka
- 8 łyżek mąki
- 150 ml maślanki
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100-150 g malin
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia

Przygotowanie:
- Jabłka myjemy , obieramy i ścieramy na grubych okach tarki.
- Wrzucamy je do większej miski, dodajemy do nich mokre składniki a więc jaja i maślankę i dokładnie mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche a więc: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią i cały czas mieszamy.
- Malinki myjemy, kroimy na pół i delikatnie mieszamy z ciastem.
- Placki smażymy z obu stron do zarumienienia.
