Placki jabłkowe z malinami

Jesień wkrada się do naszego życia. Czuć ją na każdym kroku, widać na straganach w ogrodzie i na szybach. uwielbiam to! Sezon na maliny i jabłka w pełni, warto go dobrze wykorzystać. A placki to szybki i dobry pomysł na jesienne śniadanie.

Składniki:

  • 2 większe jabłka
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mąki
  • 150 ml maślanki
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100-150 g malin
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jabłka myjemy , obieramy i ścieramy na grubych okach tarki.
  2. Wrzucamy je do większej miski, dodajemy do nich mokre składniki a więc jaja i maślankę i dokładnie mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche a więc: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią i cały czas mieszamy.
  3. Malinki myjemy, kroimy na pół i delikatnie mieszamy z ciastem.
  4. Placki smażymy z obu stron do zarumienienia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.