Cukinia nadal króluje na naszym stole, oczywiści nie narzekam. Uwielbiam możliwości jakie daje to warzywo. Tym razem zapraszam placki z cukinii, płatków owsianych, fety i parmezanu, warto spróbować. podoba mi się to, że są super rozwiązaniem na wynos, a także jako np. podkład pod zdrowe mini pizze.
Składniki:
- ok 1 kg cukinii
- 150 g sera feta
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- ok 120 g tartego parmezanu
- 1 duże jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól, zioła prowansalskie, bazylia, przyprawa do kuchni włoskiej
- olej do smażenia

Przygotowanie:
- Cukinię trzemy na grubych okach tarki, jeśli używamy młodej nie musimy usuwać gniazd nasiennych, jeśli jednak starszej u której nasiona są duże , usuwamy je przed tarciem.
- Startą cukinię solimy około łyżeczką soli i odstawiamy na 15 minut, by puściła soki.
- Po tym czasie odciskamy dłonią nadmiar wody.
- Dodajemy do cukinii płatki owsiane, ser feta, parmezan, jajo, czosnek i przyprawy. Możemy użyć ziół prowansalskich , jeśli mamy świeżej bazylii lub gotowej przyprawy do potraw kuchni włoskiej. mieszamy masę dłonią i odstawiamy na 5 minut by płatki owsiane napęczniały.
- Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placki z dwóch stron na złoty kolor. Możemy je zajadać z jogurtem greckim lub śmietaną.
