Placki z cukinii, płatków owsianych, fety i parmezanu

Cukinia nadal króluje na naszym stole, oczywiści nie narzekam. Uwielbiam możliwości jakie daje to warzywo. Tym razem zapraszam placki z cukinii, płatków owsianych, fety i parmezanu, warto spróbować. podoba mi się to, że są super rozwiązaniem na wynos, a także jako np. podkład pod zdrowe mini pizze.

Składniki:

  • ok 1 kg cukinii
  • 150 g sera feta
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • ok 120 g tartego parmezanu
  • 1 duże jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, zioła prowansalskie, bazylia, przyprawa do kuchni włoskiej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cukinię trzemy na grubych okach tarki, jeśli używamy młodej nie musimy usuwać gniazd nasiennych, jeśli jednak starszej u której nasiona są duże , usuwamy je przed tarciem.
  2. Startą cukinię solimy około łyżeczką soli i odstawiamy na 15 minut, by puściła soki.
  3. Po tym czasie odciskamy dłonią nadmiar wody.
  4. Dodajemy do cukinii płatki owsiane, ser feta, parmezan, jajo, czosnek i przyprawy. Możemy użyć ziół prowansalskich , jeśli mamy świeżej bazylii lub gotowej przyprawy do potraw kuchni włoskiej. mieszamy masę dłonią i odstawiamy na 5 minut by płatki owsiane napęczniały.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placki z dwóch stron na złoty kolor. Możemy je zajadać z jogurtem greckim lub śmietaną.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.