Podpłomyk czyli domowa maca

Zastanawiacie się jak zrobić domową macę czy dobre stare podpłomyki zapraszam zatem do lektury. Sprawa nie jest skomplikowana. Wystarczy mąka, woda i chwilka w kuchni. A podpłomyki będą wdzięczną przystawką na włoskim wieczorku lub fajną, przekąską nawet dla małego dziecka.

Składniki:

  • ok 300 g mąki tortowej
  • gorąca woda ( tyle ile ciasto wchłonie)

Przygotowanie:

  1. Mąkę wysypujemy na czystą stolnicę. Wodę zagotowujemy i odstawiamy, ale tylko na chwilkę. Woda ma być gorąca, ale nie aż tak by nas poparzyć.
  2. Na mąkę porcjami wlewamy gorącą wodę i porcjami/fragmentami zagniatamy ciasto.
  3. Odrywamy po kawałeczku ciasta, rozwałkowujemy na cienkie placki.
  4. Patelnie mocno rozgrzewamy bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu.
  5. Podpłomyki smażymy z obu stron.

Podpłomyki możemy podać z domowym sosem pomidorowym.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.