Zastanawiacie się jak zrobić domową macę czy dobre stare podpłomyki zapraszam zatem do lektury. Sprawa nie jest skomplikowana. Wystarczy mąka, woda i chwilka w kuchni. A podpłomyki będą wdzięczną przystawką na włoskim wieczorku lub fajną, przekąską nawet dla małego dziecka.
Składniki:
- ok 300 g mąki tortowej
- gorąca woda ( tyle ile ciasto wchłonie)
Przygotowanie:
- Mąkę wysypujemy na czystą stolnicę. Wodę zagotowujemy i odstawiamy, ale tylko na chwilkę. Woda ma być gorąca, ale nie aż tak by nas poparzyć.
- Na mąkę porcjami wlewamy gorącą wodę i porcjami/fragmentami zagniatamy ciasto.
- Odrywamy po kawałeczku ciasta, rozwałkowujemy na cienkie placki.
- Patelnie mocno rozgrzewamy bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu.
- Podpłomyki smażymy z obu stron.
Podpłomyki możemy podać z domowym sosem pomidorowym.