Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem

Połączenie delikatnych polędwiczek ze szpinakiem w śmietanie to bardzo przyjemne połączenie. Świetnie smakują z młodymi ziemniaczkami i są zaskakująco szybkie w przygotowaniu.

poledwiczki-wieprzowe-ze-szpinakiem-1

 

Składniki:

  • 500 g wieprzowej polędwicy
  • 500 g mrożonego liściastego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • sól, pieprz
  • olej

poledwiczki-wieprzowe-ze-szpinakiem-3

Przygotowanie:

  1. Polędwiczki kroimy na ok  3 cm plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Każdego kotlecika solimy i pieprzymy z obu stron,wstawiamy do lodówki na 10 minut. 
  2. Czosnek obieramy i kroimy w plastry , wrzucamy go na rozgrzaną patelnię z olejem, dodajemy rozmrożony szpinak. Po kilku minutach duszenia dodajemy do niego 3 łyżki śmietany i energicznie mieszamy do całkowitego rozprowadzenia śmietany. Szpinak solimy.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni, gdy będzie już gorący wkładamy na patelnię polędwiczki. Polędwiczki smażę bardzo krótko , by były miękkie i delikatnie krwiste. Każda ze stron do smażenia zajmuje mi niecałą minutę. Jeśli jednak nie lubimy delikatnie krwistych polędwiczek, należy je smażyć nieco dłużej
  4. Polędwiczki podajemy pod szpinakiem. Przy tej potrawie bardzo ważne jest byśmy kupili dobrej jakości świeżą polędwicę, a także dobrej jakości szpinaki,najlepiej jeśli będzie świeży, ja niestety z powodu braku świeżego użyłam mrożonego, jednak dobrej jakości.

poledwiczki-wieprzowe-ze-szpinakiem-6

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.