Połączenie delikatnych polędwiczek ze szpinakiem w śmietanie to bardzo przyjemne połączenie. Świetnie smakują z młodymi ziemniaczkami i są zaskakująco szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 500 g wieprzowej polędwicy
- 500 g mrożonego liściastego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 18 %
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Polędwiczki kroimy na ok 3 cm plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Każdego kotlecika solimy i pieprzymy z obu stron,wstawiamy do lodówki na 10 minut.
- Czosnek obieramy i kroimy w plastry , wrzucamy go na rozgrzaną patelnię z olejem, dodajemy rozmrożony szpinak. Po kilku minutach duszenia dodajemy do niego 3 łyżki śmietany i energicznie mieszamy do całkowitego rozprowadzenia śmietany. Szpinak solimy.
- Rozgrzewamy olej na patelni, gdy będzie już gorący wkładamy na patelnię polędwiczki. Polędwiczki smażę bardzo krótko , by były miękkie i delikatnie krwiste. Każda ze stron do smażenia zajmuje mi niecałą minutę. Jeśli jednak nie lubimy delikatnie krwistych polędwiczek, należy je smażyć nieco dłużej
- Polędwiczki podajemy pod szpinakiem. Przy tej potrawie bardzo ważne jest byśmy kupili dobrej jakości świeżą polędwicę, a także dobrej jakości szpinaki,najlepiej jeśli będzie świeży, ja niestety z powodu braku świeżego użyłam mrożonego, jednak dobrej jakości.
Comments
szczerze polecam 😉 pychota!