Nadal kombinuję z dynią. Ogarnęła mnie prawdziwa dyniomania. Muszę przyznać, że to bardzo przyjemne warzywo, wcześniej przeze mnie niedoceniane. A szkoda! Myślę nawet o tym , że w przyszłym roku spróbuję wyhodować ją sama na działce.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- ok 500 – 600 g dyni
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 1 duża cebula
- 2 pikantne papryczki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka przyprawy shoarma
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyzeczka pokrojonego w kosteczke imbiru
- sól
Przygotowanie:
- Duża cebule obieramy i kroimy w dość drobna kostkę, wrzucamy na oliwę i szklimy. Do cebuli dodajemy mięso mielone. Mięso solimy i smażymy z cebula około 10 minut.
- Po tym czasie dodajemy do mięsa 2 puszki pomidorów, wszystko dusimy kolejnych 10 -15 minut. Mięso z pomidorami przyprawiamy , suszonymi mielonymi ziarnami kolendry, przyprawą shoarma, czosnkiem i imbirem. Pikantne papryczki chilli kroimy w cieniutkie paseczki i także dodajemy do potrawki.
- Pod sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę dynię , która powinna dusić się w potrawce około 10 -15 minut, do uzyskania miękkości. Potrawkę dekorujemy bazylią, możemy ja podać z ryżem.
Comments
Wygląda niesamowicie apetycznie i aromatycznie, a do tego wołowe na gulasz – potrawkę chyba najlepsze…
Wygląda apetycznie, jednak wg. mojego gustu smakowego papryka faszerowana mięsem o wiele lepiej mi smakuje. No ale w końcu mieliśmy Halloween 🙂 wpis jak najbardziej na czasie.