Potrawka z dynią i mięsem mielonym

Nadal kombinuję z dynią. Ogarnęła mnie prawdziwa dyniomania. Muszę przyznać, że to bardzo przyjemne warzywo, wcześniej przeze mnie niedoceniane. A szkoda! Myślę nawet o tym , że w przyszłym roku spróbuję wyhodować ją sama na działce.

potrawka-z-dynia-i-miesem-mielonym-3

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • ok 500 – 600 g dyni
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 1 duża cebula
  • 2 pikantne papryczki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka przyprawy shoarma
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyzeczka pokrojonego w kosteczke imbiru
  • sól

potrawka-z-dynia-i-miesem-mielonym-6

 

Przygotowanie:

  1. Duża cebule obieramy i kroimy w dość drobna kostkę, wrzucamy na oliwę i szklimy. Do cebuli dodajemy mięso mielone. Mięso solimy i smażymy z cebula około 10 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy do mięsa 2 puszki pomidorów, wszystko dusimy kolejnych 10 -15 minut. Mięso z pomidorami przyprawiamy , suszonymi mielonymi ziarnami kolendry, przyprawą shoarma, czosnkiem i imbirem. Pikantne papryczki chilli kroimy w cieniutkie paseczki i także dodajemy do potrawki.
  3. Pod sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę dynię , która powinna dusić się w potrawce około 10 -15 minut, do uzyskania miękkości. Potrawkę dekorujemy bazylią, możemy ja podać z ryżem.

potrawka-z-dynia-i-miesem-mielonym-5potrawka-z-dynia-i-miesem-mielonym-8

Comments

  1. Natie

    Wygląda niesamowicie apetycznie i aromatycznie, a do tego wołowe na gulasz – potrawkę chyba najlepsze…

  2. Masa

    Wygląda apetycznie, jednak wg. mojego gustu smakowego papryka faszerowana mięsem o wiele lepiej mi smakuje. No ale w końcu mieliśmy Halloween 🙂 wpis jak najbardziej na czasie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.