Prosta, wiosenna zupa jarzynowa

Uwielbiam proste, zdrowe rozwiązania kuchenne. Uwielbiam tez te rozwiązania które starczają na kilka dni i się nie nudzą. Takiej zupki gotuję zawsze duży gar, bez względu czy ma starczyć dla 2 czy więcej osób. Nawet nie potrafię ugotować małego garnuszka, wiec zawsze z wielką ochotą jemy ją kilka dni 🙂

prosta,-wiosenna-zupa-jarzynowa-1

Składniki:

  • 4-5 młodych ziemniaków
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 3 młode marchewki
  • 1 młoda pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • koperek
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • czubrica
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy

piwonie-2piwonie-3

Przygotowanie:

  1.  Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ziemniaki, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę. Por i marchew kroimy w krążki. Warzywa zalewamy mniej więcej 3 litrami wody, dodajemy cebulę w całości, solimy i gotujemy.
  2. Z fasolki szparagowej odkrawamy końcówki i kroimy ją na mniej więcej 3 cm kawałki. I po około 15 minutach dodajemy do zupy.
  3. Zupę gotujemy kolejnych 15 minut dodajemy 2 łyżki masła, czubricę, sól, pieprz i pieprz ziołowy.
  4. Przygotowujemy lane ciasto: miksujemy 2 jajka, z 5 łyżkami mąki, 2 łyżkami wody i szczyptą soli. Wlewamy powoli do gotującej się zupy, zagotowujemy. Na koniec dodajemy koperek.

prosta,-wiosenna-zupa-jarzynowa-3

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.