Prosty chleb z prodiża

Spóźniłam się z tym wpisem, dzień chleba był przedwczoraj, no ale nie zapomniałam. To najważniejsze!  Chlebek wyszedł bardzo dobry, na następny dzień też był nie najgorszy. Polecam wszystkim, którzy chcą upiec chleb a nie mają w tej materii dużego doświadczenia.:)

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g  drożdży
  • 1 łyłeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drobno pokruszone drożdże oraz cukier i sól. Ciasto wyrabiamy dodając stopniowo ciepłą wodę. Chleb wyrabiamy porządnie przez około 10 minut, jeśli będzie nam wygodniej przekładamy go do wyrabiania na stolnice. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około godzinę.

Po upływie godziny chleb przekładamy do dowolnego rodzaju formy i odstawiamy do urośnięcia jeszcze na około pół godziny. Po tym czasie chleb nacinamy i wkładamy do nagrzanego prodiża. Pieczemy około 45 minut. Powodzenia i smacznego:)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.