Spóźniłam się z tym wpisem, dzień chleba był przedwczoraj, no ale nie zapomniałam. To najważniejsze! Chlebek wyszedł bardzo dobry, na następny dzień też był nie najgorszy. Polecam wszystkim, którzy chcą upiec chleb a nie mają w tej materii dużego doświadczenia.:)
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 1 łyłeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 250 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drobno pokruszone drożdże oraz cukier i sól. Ciasto wyrabiamy dodając stopniowo ciepłą wodę. Chleb wyrabiamy porządnie przez około 10 minut, jeśli będzie nam wygodniej przekładamy go do wyrabiania na stolnice. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około godzinę.
Po upływie godziny chleb przekładamy do dowolnego rodzaju formy i odstawiamy do urośnięcia jeszcze na około pół godziny. Po tym czasie chleb nacinamy i wkładamy do nagrzanego prodiża. Pieczemy około 45 minut. Powodzenia i smacznego:)