Jestem w raju! Ilość i jakość świeżych warzyw upaja moje zmysły! Mogłabym tak cały czas! Mój M nie potrafi jednak żyć bez mięsa, staram się łączyć jedno z drugim:)
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 2 papryki ( jedna czerwona, jedna zielona)
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 sucha bułka
- 6 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku do mięsa+ 2-3 ząbki czosnku do warzyw
- sól, pieprz , zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Kroimy cebulę w kostkę, podobnie paprykę i pomidory z puszki, jeśli nie były krojone. Cebulę podsmażamy na oliwie aż zmięknie i przekładamy ją do innego garnka. Następnie podsmażamy paprykę, gdy zacznie mięknąć przekładamy ją do cebuli, dodajemy pomidory z puszki i dusimy około 15 minut. Na koniec podsmażamy cukinię, kilka minutek, dodajemy ją do reszty warzyw, przyprawiamy solą i czosnkiem i ściągamy z gazu.
- Mięso mielone z indyka solimy, dodajemy zioła prowansalskie ( ja lubię gdy jest ich dużo), czosnek. Suchą bułkę zalewamy zimną wodą, gdy nasiąknie, odsączamy ręką jej nadmiar i dodajemy do mięsa, wbijamy także jajko. Wszystkie składniki mieszamy, i formujemy z nich małe pulpeciki na desce podsypując w trakcie formowania bułką tartą. Pulpeciki smażymy jak mielone kotlety, kilka minut aż skórka będzie rumiana.
- Pulpety przekładamy do warzyw, wszystko podgrzewamy i mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem i ziołami.
Comments
Fajna propozycja, też robię coś takiego, ale z trochę innych warzyw.
Idealny pomysł na dzisiejszy obiad! 🙂
Uroczy przepis. Szkoda tylko, że prezentowanie dania na zdjęciu w naczynku żaroodpornym mnie zmyliło. Rozumiem względy estetyczne – sama mam identyczne naczynko, więc bardzo miło jest mi oglądać zdjęcia z jego udziałem. Ale wybrana kompozycja sugeruje, że to nie zwykłe pulpety, a oryginalnie pieczone… a jednak nie.
Author
Uwielbiam używać naczyń niezgodnie z ich przeznaczeniem:) często podaję dania w tych naczynkach:) Pozdrawiam:)