Ta babka pochodzi ze starego, malutkiego zeszyciku z przepisami mojej mamy. Zeszyt jest stary jak świat, widnieją w nim rysunki przedstawiające głowonogi rysowane przeze mnie i siostrę, gdy byłam mała uwielbiałam do niego zaglądać, chyba nadal lubię:)
Składniki:
- 300 g margaryny
- 300 g cukru
- 300 g maki
- 5 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 2 cytryn
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka masła do posmarowania formy
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ucierania margaryny z cukrem po ok 5 minutach dodajemy do masy 5 żółtek i nadal ucieramy do uzyskania gładkiej masy.
- Cytryny wrzucamy do miseczki z wrzątkiem, ich skórkę szorujemy szczoteczką. Skórkę jednej z nich ścieramy na tarce o małych okach. Skórkę i sok z jednej cytryny dodajemy do ciasta i nadal miksujemy.
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy cytrynowej , miksujemy na małych obrotach miksera.
- Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy je do reszty ciasta i delikatnie mieszamy ( można mikserem na malutkich obrotach).
- Formę ( ja użyłam takiej do babki, ale można użyć tortownicy o średnicy 24 cm) smarujemy masłem. Wylewamy do niej ciasto i pieczmy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Aby być pewnym , że ciasto jest upieczone możemy sprawdzić je drewnianym patyczkiem. Wkładamy drewniany patyczek w ciasto, wyciągamy i sprawdzamy czy przykleiło się do niego wilgotne ciasto, jeśli patyczek jest suchy ciasto jest gotowe.
- Sok z drugiej cytryny miksujemy ze szklanka cukru pudru, tak powstałym lukrem polewamy ciasto po przestygnięciu.
Comments
Wygląda cudownie 🙂
Tak stare przepisy z pokolenia na pokolenie są najlepsze 🙂
Babkę piekłam już 3 razy i jest fantastyczna!!! Prosta, szybka a piekłam z pomocą 2,5-latka:))) W środku wilgotna z nutą cytrynową. Znika od razu!. Polecam!!!